ČEŠKI DESERT NAJPOZNATIJI NA SVETU Napravite TRDELNIK kao iskusni češki kuvar

Izvor: Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Možda je malo neobična priprema, ali snaći ćete se.

ČEŠKI DESERT NAJPOZNATIJI NA SVETU Napravite TRDELNIK kao iskusni češki kuvar
Shutterstock

Trdelnik

Sastojci:

750 g belog brašna

2 jajeta

100 g margarina

250ml mleka

30 g kvasca

4 kašike šećera

kora limuna

vanilin-šećer

malo soli

50 g lešnika

kartonske rolne od ubrusa

Priprema:

Zagrejte mleko u posudi, dodajte kvasac i sačekajte da naraste, pa ga onda sipajte u posudu gde ćete mesiti. Dodajte istopljeni margarin, jaja, so, vanilin-šećer, običan šećer i brašno. Kad testo naraste, razvijte ga da bude debljine pola centimetra. Isecite testo u obliku spirale, kako biste dobili jednu dugačku traku. 
Obmotajte alu-foliju oko kartonskih rolni od ubrusa. Premažite ih uljem i obmotavajte testo oko kalupa, na način da svaki naredni namotaj pređe preko prethodnog. Lagano zarolajte kalupe na stolu da bi se trake 
izravnale. Nakon što ste namotali, premažite istopljenim margarinom i pospite običnim šećerom i lešnikom koji ste izdrobili. Postavite trake u tepsiju, tako da testo visi u vazduhu - ivice trake su na rubovima tepsije. Pecite u rerni na 180 stepeni 20 minuta. Okrenite ih nakon što porumene s gornje strane. Poslužite ih prazne ili punjene čokoladom, kremom, šlagom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading