MIRIŠE NA MORE Tradicionalne grčke krofnice su poslastica sa starog dvora
Nadev može biti po vašoj želji.
Grčke krofnice
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
1 jaje
10 g šećera
10 g svežeg kvasca
300 ml mlake vode
sirup
500 ml vode
700 g šećera
sok od 1 limuna
Priprema:
Napravite sirup od vode, šećera i soka od limuna. Pustite da proključa i sklonite sa vatre da se ohladi. Za testo uzmite brašno, jaje i izmrvite sveži kvasac (možete ga prethodno rastopiti u mlakoj vodi). Dodajte mlaku vodu i zamesite testo. Ostavite ga da odstoji 20 minuta. Za to vreme zagrejte ulje. Uzmite u ruku
malo testa i zatvorite šaku tako da vam između palca i kažiprsta izađe malo testa. Kašičicom uzimate te kuglice i stavljate ih u ulje i pržite ih dok ne porumene. Zatim ih vadite i na kratko ih utopite u hladan sirup, da ne bi bile previše mokre.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNI RUMUNSKI RECEPT Napravite slasne palačinke od SIRA, oduševiće vas!
Nešto potpuno drugačije.
KAO BAKLAVA BEZ KORA Savršena poslastica iz Makedonije koja ima neodoljiv recept
Desert koja morate da probate.
KUBANSKI SLATKI RAJ Ako volite kafu, onda ćete zavoleti i ovu poslasticu - Kofi flan
Kremasto i preukusno.
ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali
Stalno ćete ga spremati.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)