TRADICIONALNI RUMUNSKI RECEPT Napravite slasne palačinke od SIRA, oduševiće vas!

Izvor: Alo.rs

18:30

Kulinarski globus 0

Nešto potpuno drugačije.

TRADICIONALNI RUMUNSKI RECEPT Napravite slasne palačinke od SIRA, oduševiće vas!
Shutterstock

Papanasi

Sastojci:

400 g svežeg sira

5 kašika šećera

4 jajeta

5-6 kašika brašna

ulje, so, šećer

1 kesica šlaga

kora od limuna

vanilin-šećer

Priprema:

U činiju pomešajte sir sa šećerom, dodajte žumanca, jedno po jedno, a zatim koru limuna i vanilin-šećer. U drugoj posudi, izmešajte belance sa prstohvatom soli i u razmućena belanca dodajte smešu sira, šećera i jaja naizmenično dodajući i brašno. Dobićete teško testo pogodno za prženje. Smesu vadite kašikom i pržite 
u dubljem tiganju sa dosta ulja. Višak ocedite. Služite sa džemom, marme ladom ili šlagom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading