KAO BAKLAVA BEZ KORA Savršena poslastica iz Makedonije koja ima neodoljiv recept

Izvor: Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Desert koja morate da probate.

KAO BAKLAVA BEZ KORA Savršena poslastica iz Makedonije koja ima neodoljiv recept
Shutterstock

Ravani kolač - baklava bez kora

Sastojci:

2 kašika brašna

12 kašika šećera

12 kašika ulja

12 kašika griza

12 kašika mleka

12 kašika oraha

4 jajeta

1 prašak za pecivo

sok od limuna, po ukusu

suvo grožđe, po ukusu

600 g šećera

1 čaša vode

Priprema:

Jaja i šećer umutiti. Dodati brašno, ulje, griz, mleko, orahe, suvo grožđe i prašak za pecivo i sve lepo sjediniti. Dodati i sok od limuna po ukusu, razliti u odgovarajući pleh i peći u rerni pola sata na 250 stepeni. Za to vreme u šerpici na šporetu ušpinovati šećer sa jednom čašom vode. Kada je kolač pečen, izvaditi iz rerne, iseći na kocke i preliti ušpinovanim šećerom. Sačekati malo sa posluženjem kako bi kolač lepo upio preliv.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading