KAO BAKLAVA BEZ KORA Savršena poslastica iz Makedonije koja ima neodoljiv recept

Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Desert koja morate da probate.

KAO BAKLAVA BEZ KORA Savršena poslastica iz Makedonije koja ima neodoljiv recept
Shutterstock

Ravani kolač - baklava bez kora

Sastojci:

2 kašika brašna

12 kašika šećera

12 kašika ulja

12 kašika griza

12 kašika mleka

12 kašika oraha

4 jajeta

1 prašak za pecivo

sok od limuna, po ukusu

suvo grožđe, po ukusu

600 g šećera

1 čaša vode

Priprema:

Jaja i šećer umutiti. Dodati brašno, ulje, griz, mleko, orahe, suvo grožđe i prašak za pecivo i sve lepo sjediniti. Dodati i sok od limuna po ukusu, razliti u odgovarajući pleh i peći u rerni pola sata na 250 stepeni. Za to vreme u šerpici na šporetu ušpinovati šećer sa jednom čašom vode. Kada je kolač pečen, izvaditi iz rerne, iseći na kocke i preliti ušpinovanim šećerom. Sačekati malo sa posluženjem kako bi kolač lepo upio preliv.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading