ČEŠKA NACIONALNA KUHINJA Goveđe meso u sosu morate probati ako ste u ovoj državi

Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Nije ništa slično u odnosu na ono što ste probali.

ČEŠKA NACIONALNA KUHINJA Goveđe meso u sosu morate probati ako ste u ovoj državi
Shutterstock

Svičkova na smetane - goveđe meso u sosu

Sastojci:

700 g govedine

200 g povrća (šargarepa, peršun, celer, luk)

biber, so

muškatni orah

ruzmarin

origano

Za fil:

1/4 čaše pavlake za kuvanje

50 g slanine

1/2 margarina

Za knedle:

1 žumance

1 prašak za pecivo

500 g brašna

prstohvat soli

2-3 dl vode

Priprema:

Dan pre pravljenja jela, obmotajte meso u slaninu, pa ga prelijte sa marinadom. Marinada: iseckajte povrće, dodajte prstohvat soli, kašiku sirćeta i prelijte vodom tako da pokrijete meso. Nakon što je meso odstojalo, u lonac stavite margarin. Kada se istopi, dodajte povrće iz marinade, kao i začine, pa ostavite sve da se malo prodinsta na umerenoj vatri. Meso procedite, pa ga pridodajte povrću da se dinsta svega 3-4 minuta. Zatim ga prebacite u dublji pleh, i prelijte s marinadom u kojoj je prenoćilo. Pecite meso 20 minuta na 180 stepeni. 
Dok se meso peče, izdinstano povrće, izblendujte pa dodajte pavlaku za kuvanje. Kada se meso ispeče, vratite ga u sos, zajedno sa sokom koji je nastao prilikom pečenja. Knedle: Stavite sve sastojke u posudu izmešajte ih rukom. Oblikujte veće kuglice, pa ih blago pritisnite, tako da dobijete poluovalni oblik, a zatim ih ubacite u ključalu vodu. Kada kuglice isplivaju na površinu, kuvajte ih još 20 minuta. Servirajte toplo.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading