ČEŠKA NACIONALNA KUHINJA Goveđe meso u sosu morate probati ako ste u ovoj državi
Nije ništa slično u odnosu na ono što ste probali.
Svičkova na smetane - goveđe meso u sosu
Sastojci:
700 g govedine
200 g povrća (šargarepa, peršun, celer, luk)
biber, so
muškatni orah
ruzmarin
origano
Za fil:
1/4 čaše pavlake za kuvanje
50 g slanine
1/2 margarina
Za knedle:
1 žumance
1 prašak za pecivo
500 g brašna
prstohvat soli
2-3 dl vode
Priprema:
Dan pre pravljenja jela, obmotajte meso u slaninu, pa ga prelijte sa marinadom. Marinada: iseckajte povrće, dodajte prstohvat soli, kašiku sirćeta i prelijte vodom tako da pokrijete meso. Nakon što je meso odstojalo, u lonac stavite margarin. Kada se istopi, dodajte povrće iz marinade, kao i začine, pa ostavite sve da se malo prodinsta na umerenoj vatri. Meso procedite, pa ga pridodajte povrću da se dinsta svega 3-4 minuta. Zatim ga prebacite u dublji pleh, i prelijte s marinadom u kojoj je prenoćilo. Pecite meso 20 minuta na 180 stepeni.
Dok se meso peče, izdinstano povrće, izblendujte pa dodajte pavlaku za kuvanje. Kada se meso ispeče, vratite ga u sos, zajedno sa sokom koji je nastao prilikom pečenja. Knedle: Stavite sve sastojke u posudu izmešajte ih rukom. Oblikujte veće kuglice, pa ih blago pritisnite, tako da dobijete poluovalni oblik, a zatim ih ubacite u ključalu vodu. Kada kuglice isplivaju na površinu, kuvajte ih još 20 minuta. Servirajte toplo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
JELO SAMO TAKVO! Monaška pita je neodoljiva i za svakog gosta
Laka je za napraviti.
PRSTE DA POLIŽEŠ! Prepoznatljivo jelo koje dolazi iz Francuske omiljeno je i u Srbiji
Od svega i svačega je!
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)