PRSTE DA POLIŽEŠ! Prepoznatljivo jelo koje dolazi iz Francuske omiljeno je i u Srbiji

Alo.rs/B. Paunović

13:00

Kulinarski globus 0

Od svega i svačega je!

trpeza
Shutterstock

Kiš loren

Sastojci:

Za testo:

200 g mekog brašna

100 g margarina

1 jaje

malo soli

Za 1. nadev:

200 g dimljene pečenice

100 g rendanog kačkavalja

100 g mariniranih šampinjona

Za 2. nadev:

1 praziluk

100 g svežih šampinjona

1 paprika

1 tikvica

Za preliv:

3 jajeta

200 ml kisele pavlake

Priprema:

U brašno dodati puter isečen na listiće koji je stajao na sobnoj temperaturi. Rukama utrljavati masnoću i umesiti glatko testo. Dodati jaje i sve lepo izmešati. Testo ostaviti 15 minuta u frižideru. Sitno iseckati pečenicu i šampinjone, a kačkavalj narendati. Testo rastanjiti i njime obložiti pleh za kiš. Ivice treba malo da vire. Preko testa staviti prvi i drugi nadev, ali za drugi je prethodno potrebno malo propržiti pečurke, praziluk, papriku i tikvice. Poređati na polovini jedan nadev, a na drugoj polovini drugi. Preliti umućenim jajima s kiselom pavlakom. Peći 30 minuta na 200 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

Komentari (0)

Loading