PRSTE DA POLIŽEŠ! Prepoznatljivo jelo koje dolazi iz Francuske omiljeno je i u Srbiji
Od svega i svačega je!
Kiš loren
Sastojci:
Za testo:
200 g mekog brašna
100 g margarina
1 jaje
malo soli
Za 1. nadev:
200 g dimljene pečenice
100 g rendanog kačkavalja
100 g mariniranih šampinjona
Za 2. nadev:
1 praziluk
100 g svežih šampinjona
1 paprika
1 tikvica
Za preliv:
3 jajeta
200 ml kisele pavlake
Priprema:
U brašno dodati puter isečen na listiće koji je stajao na sobnoj temperaturi. Rukama utrljavati masnoću i umesiti glatko testo. Dodati jaje i sve lepo izmešati. Testo ostaviti 15 minuta u frižideru. Sitno iseckati pečenicu i šampinjone, a kačkavalj narendati. Testo rastanjiti i njime obložiti pleh za kiš. Ivice treba malo da vire. Preko testa staviti prvi i drugi nadev, ali za drugi je prethodno potrebno malo propržiti pečurke, praziluk, papriku i tikvice. Poređati na polovini jedan nadev, a na drugoj polovini drugi. Preliti umućenim jajima s kiselom pavlakom. Peći 30 minuta na 200 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
JELO SAMO TAKVO! Monaška pita je neodoljiva i za svakog gosta
Laka je za napraviti.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)