JEDAN OD NAJSTARIJIH I NAJPOZNATIJIH SOSEVA Holandez umak spojen sa bešamel daje savršen prilog!

Alo.rs/B. Paunović

10:00

Kulinarski globus 0

Postaće vam omiljen.

trpeza
Shutterstock

Holandez sos

Sastojci:

250 g maslaca

1 limun

so

7 žumanaca

1,5 dl belog vina

Priprema:

Umutite žumanca sa vinom i malo soli i kuvajte na pari, neprestano mešajući. Pazite da se smesa ne zgruša. Kad počne da se zgušnjava, sklonite sa pare, pomešajte s rastopljenim maslacem i nastavite da mešate dok masa ne postane kompaktna. Na kraju dodajte sok od limuna. Umak se koristi za prelive samostalno ili pomešan s bešamel umakom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading