JEDAN OD NAJSTARIJIH I NAJPOZNATIJIH SOSEVA Holandez umak spojen sa bešamel daje savršen prilog!

Alo.rs/B. Paunović

10:00

Kulinarski globus 0

Postaće vam omiljen.

trpeza
Shutterstock

Holandez sos

Sastojci:

250 g maslaca

1 limun

so

7 žumanaca

1,5 dl belog vina

Priprema:

Umutite žumanca sa vinom i malo soli i kuvajte na pari, neprestano mešajući. Pazite da se smesa ne zgruša. Kad počne da se zgušnjava, sklonite sa pare, pomešajte s rastopljenim maslacem i nastavite da mešate dok masa ne postane kompaktna. Na kraju dodajte sok od limuna. Umak se koristi za prelive samostalno ili pomešan s bešamel umakom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

Komentari (0)

Loading