Indijski hleb s puterom se pravi kao lisnato testo a ukus je genijalan
Lachcha Paratha je ukusan beskvasni indijski hleb, koji je, zahvaljujući puteru i posebnom načinu pripreme, iznutra veoma mekan i lisnat, a divno hrskav spolja.
Lisnati indijski hleb s puterom
Sastojci:
250g višenamenskog brašna
60g istopljenog putera
1/2 žličice soli
150 ml tople vode
brašno za posipanje
20 g istopljenog putera
15 g putera
1 kašičica ulja za prženje
Priprema:
Izmešajte brašno i so. Dodajte otopljeni puter, malo ga utrljajte u brašno, a zatim i toplu vodu. Zamesite testo dodajući po potrebi još pomalo brašna ili vode. Mesite na radnoj površini dok ne dobijete glatko testo koje se više ne lepi za ruke, ali je i dalje mekano. Nemojte preterati s brašnom da testo ne bi postalo isuviše tvrdo. Ostavite da se odmori oko 20 minuta do sat vremena. Testo podelite na 4 jednake lopte i svaku malo premesite. Sa svih strana ih obložite brašnom. Istopite 20g putera. Istanjite oklagijom što više svaku lopticu testa da bude kružnog oblika. Premažite puterom i pospite brašnom (tri prstohvata). Prstima malo rasporedite brašno i maslac. Krenite od jednog kraja i počnite slagati list testa kao lepezu – ivica od koje ste počeli treba ostati s gornje strane, a podižite i presavijajte unazad jedan po jedan sloj, tako da budu jedan preko drugog. Kad završite sa slaganjem, držeći za krajeve, lagano tresnite i malo izdužite tako presavijeno testo.
Uviti u rolnu. Lagano ga pritisnite prstima i povucite slobodni kraj ispod i pričvrstite ga za njega. Ponovite ovo sa ostatkom loptica testa i stavite ih na pobrašnjenu radnu površinu ili na papir za pečenje.
Oklagijom razvucite jedan po jedan rolat, ali nemojte previše pritiskati jer ćete tako izgubiti slojeve. Zbog toga je potrebno što više istanjiti rolnu, ali što je moguće lakše, bez jakog pritiska. Zagrejte tiganj. Kada se tiganj zagreje dodajte kap ulja.
Razvijeno testo malo umutiti da otpadne višak brašna i staviti u tiganj. Videćete da će se pojaviti mehurići, a zatim ga okrenite, prelijte sa malo otopljenog putera i pecite dok i sa donje strane ne dobije zlatne krugove. Izvadite iz tiganja i premažite i tu stranu puterom. U proseku treba da se peku po minut na obe strane, s tim da se prvi hleb uvek peče duže.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)