Jednostavna za pripremu a efektnog ukusa HLADNA ČORBA OD PRAZILUKA I KROMPIRA

Ivana Vujnović

12:00

Kulinarski globus 0

Vichyssoise ili kremasta francuska hladna čorba veoma zanimljivog ukusa i šik naziva je izuzetno jednostavna za pripremu, a po ukusu izgledaće kao da ste se dobro pomučili!

Jednostavna za pripremu a efektnog ukusa HLADNA ČORBA OD PRAZILUKA I KROMPIRA
Shutterstock

 

Hladna francuska čorba od praziluka i krompira

Sastojci:

2 kašike putera

2 velika praziluka

1 mali luk

3 krompira (oko 400 g)

7-8 dl vode, pileća supe ili supe od povrća

1 dl kisele pavlake

1 dl pavlake za kuvanje

svež vlašac ili timijan za dekoraciju

so

Priprema:

Očistite i sitno iseckajte luk. Koristite samo bele i svetlozelene delove praziluka (pa uklonite listove i ostavite ih za kajganu). Isecite peteljke praziluka po sredini, dobro ih operite pod hladnom vodom i iseckajte. Krompir oljuštite i iseckajte na kockice (oko 1 cm). U šerpu s debelim dnom stavite dve kašike putera. Otopite puter na srednjoj jakoj vatri i sačekajte da prvo zapeni, a zatim počne da dobija blago braonkastu boju. Dodajte luk i praziluk i mešajte dok povrće ne bude premazano puterom. Malo smanjite vatru, poklopite i propržite povrće. Povremeno mešajte i dinstajte dok ne nestane voda koju ispušta praziluk. Dodajte seckani krompir i promešajte. Zatim dodajte supu i kašičicu morske soli. Pokrijte i pojačajte vatru dok ne proključa. Zatim ponovo smanjite, delimično poklopite i ostavite da se kuva oko 30-40 minuta, dok krompir dobro ne omekša. Sklonite sa vatre. Čorbu izmešajte štapnim mikserom ili blenderom. Sačekajte da se malo ohladi i umešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje. Proverite slanost i po potrebi dodajte još soli. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi, pa ohladite i ostavite u frižideru do serviranja. Ovu supu možete jesti toplu, ali je najbolje poslužiti hladnu. Najbolje je da ga unapred izvadite iz frižidera i poslužite na temperaturi nešto nižoj od sobne. Ako je previše hladno, mnogi ukusi neće biti dovoljno jaki. Može se držati u frižideru dva ili tri dana. Ukrasite čorbu u svakoj posudi seckanim vlašcem ili listićima timijana.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading