MALA TAJNA EGZOTIKE Punjene dunje je desert koji će vas oduševiti!

Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Niste nijednom probali.

MALA TAJNA EGZOTIKE Punjene dunje je desert koji će vas oduševiti!
Shutterstock

Dolmeh beh - Punjene dunje

Sastojci:

7 dunja

400 g pirinča

2 i po čaše vode

1 kašika maslaca

1 srednja glavica seckanog luka

500 g mlevenog junećeg mesa

1 kaščica soli

pola kaščice cimeta

pola kaščice bibera

100 ml sirćeta

150 g šećera

Priprema:

Dunje dobro operite, ali ih nemojte guliti. Vrhove odsecite i stavite ih sa strane. Napravite rupu za punjenje i izvadite unutrašnjost. U vodi skuvajte pirinač. Luk propržite na maslacu dok ne poprimi zlatnu boju te ga ostavite sa strane. Propržite meso i ostavite da se ohladi, a zatim mu dodajte luk, začine, pirinač pa dobro promešajte. Mešavinom napunite dunje, pa ih ređajte jednu do druge u lonac. Dodajte malo vode, ali najviše do 2,5 cm visine. Poklopite lonac i ostavite da provri. Potom smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri dok dunje ne omekšaju. Za to vreme pomešajte sirće sa šećerom i ostavite da vri nekoliko minuta. Pre nego što dunje omekšaju prelijte ih slatko-kiselim umakom i kuvajte još 15 minuta. Poslužite ih sa slatko-kiselim umakom iz lonca.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading