MALA TAJNA EGZOTIKE Punjene dunje je desert koji će vas oduševiti!
Niste nijednom probali.
Dolmeh beh - Punjene dunje
Sastojci:
7 dunja
400 g pirinča
2 i po čaše vode
1 kašika maslaca
1 srednja glavica seckanog luka
500 g mlevenog junećeg mesa
1 kaščica soli
pola kaščice cimeta
pola kaščice bibera
100 ml sirćeta
150 g šećera
Priprema:
Dunje dobro operite, ali ih nemojte guliti. Vrhove odsecite i stavite ih sa strane. Napravite rupu za punjenje i izvadite unutrašnjost. U vodi skuvajte pirinač. Luk propržite na maslacu dok ne poprimi zlatnu boju te ga ostavite sa strane. Propržite meso i ostavite da se ohladi, a zatim mu dodajte luk, začine, pirinač pa dobro promešajte. Mešavinom napunite dunje, pa ih ređajte jednu do druge u lonac. Dodajte malo vode, ali najviše do 2,5 cm visine. Poklopite lonac i ostavite da provri. Potom smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri dok dunje ne omekšaju. Za to vreme pomešajte sirće sa šećerom i ostavite da vri nekoliko minuta. Pre nego što dunje omekšaju prelijte ih slatko-kiselim umakom i kuvajte još 15 minuta. Poslužite ih sa slatko-kiselim umakom iz lonca.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVOG LI UKUSA! Slatkiš koji dolazi iz Austrije ćete odmah zavoleti
Oduševiće vas kako se i lako pravi.
ODLIČNO SE SLAŽU UZ KAFU ILI ČAJ Posni medenjaci su uvek dobar izbor za nedeljno popodne
Pravite ih po izgledu po želji.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)