Zvezda francuske kuhinje RATATUJ ukusom podseća na naš paprikaš, ali je složen kao šareni točak
Ratatuj, poznati francuski specijalitet, je vatromet boja i vitamina u tanjiru jer sadrži mešavinu povrća u slasnom paradajz sosu.

Ratatuj
Sastojci:
1 veći patlidžan (ili 2 manja)
1 zelena tikvica
1 žuta tikvica
5 paradajza
maslinovo ulje
začini
Za sos:
3 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
400 g oljuštenog paradajza iz konzerve
začini: majčina dušica, bosiljak, lovor, peršun ili mešavina provansalskih začina
so, biber
Priprema:
Prvo pripremite sve povrće, operite ga, očistite i iseckajte. Tikvice, patlidžan i paradajz isecite na kriške debljine pola centimetra. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju na laganoj vatri zagrejte maslinovo ulje, pa kratko prodinstajte seckani crveni i beli luk. Zatim dodajte paradajz pastu, timijan i lovorov list. Kuvajte 10 minuta i ostavite da provri. Začinite solju, biberom i začinskim biljem. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U vatrostalnu ili keramičku posudu stavite paradajz sos, a preko sosa rasporedite narezano povrće. Ali tako što ćete ih lagano nagnuti i lagano gurnuti u sos. Sređeno povrće poprskajte kašikom maslinovog ulja i pospite začinima. Pokrijte alu-folijom i pecite 30 minuta, pa skinite foliju i ostavite da se sve peče još 20 minuta na istoj temperaturi. Poslužite toplo ili hladno.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.

SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)