Zvezda francuske kuhinje RATATUJ ukusom podseća na naš paprikaš, ali je složen kao šareni točak
Ratatuj, poznati francuski specijalitet, je vatromet boja i vitamina u tanjiru jer sadrži mešavinu povrća u slasnom paradajz sosu.
Ratatuj
Sastojci:
1 veći patlidžan (ili 2 manja)
1 zelena tikvica
1 žuta tikvica
5 paradajza
maslinovo ulje
začini
Za sos:
3 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
400 g oljuštenog paradajza iz konzerve
začini: majčina dušica, bosiljak, lovor, peršun ili mešavina provansalskih začina
so, biber
Priprema:
Prvo pripremite sve povrće, operite ga, očistite i iseckajte. Tikvice, patlidžan i paradajz isecite na kriške debljine pola centimetra. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju na laganoj vatri zagrejte maslinovo ulje, pa kratko prodinstajte seckani crveni i beli luk. Zatim dodajte paradajz pastu, timijan i lovorov list. Kuvajte 10 minuta i ostavite da provri. Začinite solju, biberom i začinskim biljem. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U vatrostalnu ili keramičku posudu stavite paradajz sos, a preko sosa rasporedite narezano povrće. Ali tako što ćete ih lagano nagnuti i lagano gurnuti u sos. Sređeno povrće poprskajte kašikom maslinovog ulja i pospite začinima. Pokrijte alu-folijom i pecite 30 minuta, pa skinite foliju i ostavite da se sve peče još 20 minuta na istoj temperaturi. Poslužite toplo ili hladno.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)