Zvezda francuske kuhinje RATATUJ ukusom podseća na naš paprikaš, ali je složen kao šareni točak
Ratatuj, poznati francuski specijalitet, je vatromet boja i vitamina u tanjiru jer sadrži mešavinu povrća u slasnom paradajz sosu.
Ratatuj
Sastojci:
1 veći patlidžan (ili 2 manja)
1 zelena tikvica
1 žuta tikvica
5 paradajza
maslinovo ulje
začini
Za sos:
3 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
400 g oljuštenog paradajza iz konzerve
začini: majčina dušica, bosiljak, lovor, peršun ili mešavina provansalskih začina
so, biber
Priprema:
Prvo pripremite sve povrće, operite ga, očistite i iseckajte. Tikvice, patlidžan i paradajz isecite na kriške debljine pola centimetra. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju na laganoj vatri zagrejte maslinovo ulje, pa kratko prodinstajte seckani crveni i beli luk. Zatim dodajte paradajz pastu, timijan i lovorov list. Kuvajte 10 minuta i ostavite da provri. Začinite solju, biberom i začinskim biljem. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U vatrostalnu ili keramičku posudu stavite paradajz sos, a preko sosa rasporedite narezano povrće. Ali tako što ćete ih lagano nagnuti i lagano gurnuti u sos. Sređeno povrće poprskajte kašikom maslinovog ulja i pospite začinima. Pokrijte alu-folijom i pecite 30 minuta, pa skinite foliju i ostavite da se sve peče još 20 minuta na istoj temperaturi. Poslužite toplo ili hladno.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)