Zvezda francuske kuhinje RATATUJ ukusom podseća na naš paprikaš, ali je složen kao šareni točak

Ivana Vujnović

10:31

Kulinarski globus 0

Ratatuj, poznati francuski specijalitet, je vatromet boja i vitamina u tanjiru jer sadrži mešavinu povrća u slasnom paradajz sosu.

Francuski specijalitet ratatuj
Shutterstock

 

Ratatuj

Sastojci:

1 veći patlidžan (ili 2 manja)

1 zelena tikvica

1 žuta tikvica

5 paradajza

maslinovo ulje

začini

Za sos:

3 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

400 g oljuštenog paradajza iz konzerve

začini: majčina dušica, bosiljak, lovor, peršun ili mešavina provansalskih začina

so, biber

Priprema: 

Prvo pripremite sve povrće, operite ga, očistite i iseckajte. Tikvice, patlidžan i paradajz isecite na kriške debljine pola centimetra. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju na laganoj vatri zagrejte maslinovo ulje, pa kratko prodinstajte seckani crveni i beli luk. Zatim dodajte paradajz pastu, timijan i lovorov list. Kuvajte 10 minuta i ostavite da provri. Začinite solju, biberom i začinskim biljem. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U vatrostalnu ili keramičku posudu stavite paradajz sos, a preko sosa rasporedite narezano povrće. Ali tako što ćete ih lagano nagnuti i lagano gurnuti u sos. Sređeno povrće poprskajte kašikom maslinovog ulja i pospite začinima. Pokrijte alu-folijom i pecite 30 minuta, pa skinite foliju i ostavite da se sve peče još 20 minuta na istoj temperaturi. Poslužite toplo ili hladno.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading