PRIZOVITE FRANCUSKU U SVOJ DOM Dobro poznato jelo napravite po specijalnom receptu

Alo.rs

18:00

Kulinarski globus 0

Odmah će vam dopasti.

PRIZOVITE FRANCUSKU U SVOJ DOM Dobro poznato jelo napravite po specijalnom receptu
Shutterstock

Ratatuj sa povrćem

Sastojci:

1-2 tikvice

1-2 patlidžana

6 paradajza

1 crvena paprika

1 crveni luk

2-3 čena belog luka

prstohvat bosiljka

maslinovo ulje

Priprema:

Papriku ispecite na vatri tako da pocrni, a zatim je zamotajte u foliju i ostavite nekoliko minuta kako bi se naparila. Potom je oljuštite i skinite joj peteljke. Paradajz zarežite na dnu u obliku slova X, a zatim ga blanširajte u vreloj vodi 40 sekundi. Šokirajte paradajz u hladnoj vodi i ogulite mu kožu. Isecite ga na tanke 
kolutove, a patlidžan i tikvice narendajte. Isecite luk na kolutiće, a beli luk na sitne kružiće i papriku na kockice. Sve prodinstajte sa ostacima patlidžana, tikvica i paradajza na maslinovom ulju, pa pred kraj 
posolite. Prodinstano povrće stavite u blender i sameljite zajedno s bosiljkom. Na dno okrugle posude izlijte umak od povrća, a zatim u krug složite povrće redosledom po izboru. Od papira za pečenje načinite trougao, koji ste presavili pet-šest puta. Isecite vrh trougla, a širu stranu isecite tako da pristaje radijusu kalupa koji imate. Pokrijte povrće pek-papirom i pecite oko sat - sat i po u rerni zagrejanoj na 150 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading