NAPRAVITE NAJSLASNIJU GRČKU MUSAKU Da patlidžan ne bude gorak, umesto brašna stavite tajni sastojak

Trpeza/I.V.

08:00

Kulinarski globus 1

Musaka od plavog patčidžana je odlična ideja ako nemate inspiraciju šta da pravite za ručak, Umesto patlidžana koji se pohuje povrće se pospe rendanim kačkavaljem.

musaka od patlidžana
Shutterstock

 

Musaka od patlidžana

Sastojci:  

2 plava patlidžana 

500 g pelata 

200 g rendanog parmezana 

200 g mocarele 

1 crni luk 

1 čen belog luka 

1 kašičica suvog origana  

2 kašike listića svežeg bosiljka 

100 g prezli 

maslinovo ulje 

Priprema: 

Patlidžan isecite na tanke kolutove, poređajte i zagrejani tiganj, posolite ga, premažite maslinovim uljem s obe strane i pržite po nekoliko minuta s obe strane dok ne dobije smeđu boju. U drugom tiganju, na malo zagrejanog maslinovog ulja, dinstajte iseckane crni i beli luk i origano nekoliko minuta, da luk dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, bosiljak, po ukusu so i biber. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Tepsiju podmažite uljem, pa na dno rasporedite sos od paradajza. Poređajte jedan red kolutova patlidžana i pospite parmezanom. Preko namažite sos od paradajza, opet poređajte patlidžan i pospite parmezan. Ponavljajte tim redom dok sve ne utrošite. Odozgo musaku pospite parmezanom, prezlama i poređajte iseckanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. 

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (1)

Loading
DR

03.08.2023 20:06

MUSAKA JE SRPSKO JELO..NEMA GRCKE MUSAKE..NITI TURSKE...