NAPRAVITE NAJSLASNIJU GRČKU MUSAKU Da patlidžan ne bude gorak, umesto brašna stavite tajni sastojak
Musaka od plavog patčidžana je odlična ideja ako nemate inspiraciju šta da pravite za ručak, Umesto patlidžana koji se pohuje povrće se pospe rendanim kačkavaljem.
Musaka od patlidžana
Sastojci:
2 plava patlidžana
500 g pelata
200 g rendanog parmezana
200 g mocarele
1 crni luk
1 čen belog luka
1 kašičica suvog origana
2 kašike listića svežeg bosiljka
100 g prezli
maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan isecite na tanke kolutove, poređajte i zagrejani tiganj, posolite ga, premažite maslinovim uljem s obe strane i pržite po nekoliko minuta s obe strane dok ne dobije smeđu boju. U drugom tiganju, na malo zagrejanog maslinovog ulja, dinstajte iseckane crni i beli luk i origano nekoliko minuta, da luk dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, bosiljak, po ukusu so i biber. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Tepsiju podmažite uljem, pa na dno rasporedite sos od paradajza. Poređajte jedan red kolutova patlidžana i pospite parmezanom. Preko namažite sos od paradajza, opet poređajte patlidžan i pospite parmezan. Ponavljajte tim redom dok sve ne utrošite. Odozgo musaku pospite parmezanom, prezlama i poređajte iseckanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
MUSAKA JE SRPSKO JELO..NEMA GRCKE MUSAKE..NITI TURSKE...