BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama
Iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna, zdrava i mnogi ih se rado sećaju
Ograničen izbor namirnica ili skromni kućni budžeti razlog su što su ova jela bila deo svakodnevnog života jugoslovenskih porodica. Međutim, iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna i mnogi ih se rado sećaju.
U nastavku vam donosimo nekoliko jela koja su u prošlosti često bila na trpezi.
Kuvani krompir sa korom
Krompir kuvan sa ljuskom jedno je od jela koja su se u prošlosti često pripremala. Za ovaj obrok vam treba samo 15 do 20 minuta da se krompir skuva u vodi. Mnogi su jeli ovaj krompir sa sirom, pavlakom ili kamaka. Ovo jelo se priprema i danas, ali mnogo ređe nego ranije.
Neoljušten pečen krompir - Police
Još jedno jelo koje se u prošlosti često nalazilo na trpezi je neoljušten pečen krompir. Ovo jelo se najčešće spremalo zimi, a jelo se i sa sirom, kajmakom ili pavlakom.
Hleb umočen u jogurt ili mleko
Hleb se nikada nije bacao, a da bi se koristio i kada je ostario, jeo se zdrobljen u mleku ili jogurtu. Ovo jelo su posebno volela deca, a pravila se za doručak ili večeru, klix.ba.
Prženice
Nekada su generacije odrastale uz prženu pogaču, hleb „uvaljan” u žumanca i pržen u tiganju. Na ovaj način domaćice su sačuvale i stari hleb od bacanja i produžile mu vek trajanja.
Čorba od krompira ili kupusa
Krompir ili kupus čorba bez mesa ili sa minimalnom količinom mesa jelo je koje je takođe bilo često na jelovniku u domaćinstvima bivše Jugoslavije. Ovo jelo se lako priprema, a potreban vam je krompir ili kupus, malo ulja, povrće i začini.
Možda vas zanima:
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
IDEALNA LETNJA POSLASTICA Ledena torta sa čokoladom i keksom, ukusna i osvežavajuća
Sladoled sendvič je savršeno letnje osveženje, a čokolada i plazma ga čine još boljim
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
JAPANSKI RAMEN KREPI ORGANIZAM U TRENU Supa koja pomera granice dobrog ukusa, totalno drugačija
Aromatičan spoj različitih ukusa u predjelu koje se ne odbija.
TAKITOSI SA PILETINOM Meksički specijalitet koji popravlja dan u trenu, idelan za druženje sa prijateljima
Sočni i ukusni, svaki zalogaj je gurmanski raj.
BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta
Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja
Kremasti kolač za sva vremena i prilike.
Komentari (0)