BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama
Iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna, zdrava i mnogi ih se rado sećaju
![BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama](/data/images/2023-01-25/44846_20230124-140739_f.jpg?timestamp=1696197600)
Ograničen izbor namirnica ili skromni kućni budžeti razlog su što su ova jela bila deo svakodnevnog života jugoslovenskih porodica. Međutim, iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna i mnogi ih se rado sećaju.
U nastavku vam donosimo nekoliko jela koja su u prošlosti često bila na trpezi.
Kuvani krompir sa korom
Krompir kuvan sa ljuskom jedno je od jela koja su se u prošlosti često pripremala. Za ovaj obrok vam treba samo 15 do 20 minuta da se krompir skuva u vodi. Mnogi su jeli ovaj krompir sa sirom, pavlakom ili kamaka. Ovo jelo se priprema i danas, ali mnogo ređe nego ranije.
Neoljušten pečen krompir - Police
Još jedno jelo koje se u prošlosti često nalazilo na trpezi je neoljušten pečen krompir. Ovo jelo se najčešće spremalo zimi, a jelo se i sa sirom, kajmakom ili pavlakom.
Hleb umočen u jogurt ili mleko
Hleb se nikada nije bacao, a da bi se koristio i kada je ostario, jeo se zdrobljen u mleku ili jogurtu. Ovo jelo su posebno volela deca, a pravila se za doručak ili večeru, klix.ba.
Prženice
Nekada su generacije odrastale uz prženu pogaču, hleb „uvaljan” u žumanca i pržen u tiganju. Na ovaj način domaćice su sačuvale i stari hleb od bacanja i produžile mu vek trajanja.
Čorba od krompira ili kupusa
Krompir ili kupus čorba bez mesa ili sa minimalnom količinom mesa jelo je koje je takođe bilo često na jelovniku u domaćinstvima bivše Jugoslavije. Ovo jelo se lako priprema, a potreban vam je krompir ili kupus, malo ulja, povrće i začini.
Možda vas zanima:
![piroške](/data/images/2023-09-11/62187_696594-maxresdefault-f_f.jpg)
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
![zimnica](/data/images/2023-08-19/61232_screenshot-2_f.jpg)
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
![punjene tikvice](/data/images/2023-08-19/61229_punjene-tikvice-u-sosu-od-paradajza-e1334581217155-300x222_f.jpg)
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
![torta](/data/images/2023-07-30/60294_662646-23232-f_f.jpg)
IDEALNA LETNJA POSLASTICA Ledena torta sa čokoladom i keksom, ukusna i osvežavajuća
Sladoled sendvič je savršeno letnje osveženje, a čokolada i plazma ga čine još boljim
![menemen](/data/images/2025-02-15/114092_shutterstock-2190933935_f.jpg)
MENEMEN Turska kajgana gotova za 15 minuta koja pomera granice dobrog ukusa
Dodajte prilog po želji i uživajte.
![brusketi sa pršutom](/data/images/2025-02-14/113995_screenshot-2025-02-14-103552_f.png)
GURMANSKI BRUSKETI NA ITALIJANSKI NAČIN Hrskavi zalogajčići sa pršutom nestaće sa stola odmah
Savršeni i hrskavi, pravićete stalno.
![giros sa piletinom](/data/images/2025-02-13/113979_screenshot-2025-02-13-221402_f.png)
GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
![paša lokum](/data/images/2023-11-03/66598_pasa-lokum_f.png)
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
![baklava sa makom](/data/images/2024-07-17/94408_shutterstock-753217501_f.jpg)
BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce
Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.
Komentari (0)