PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
Potrebno je:
1,5 kg tikvica
400 grama junećeg mlevenog mesa
šoljica pirinča
1 glavica crnog luka
so
biber
suvi biljni začin
crvena mlevena paprika
5 dl kuvanog paradajza
2 kašike brašna
ulje
mirođija ili peršunov list
Priprema: Na ulju propržiti sitno seckani crni luk, da blago porumeni. Dodati mleveno meso i kratko propržiti. Posoliti, dodati crvenu mlevenu papriku, suvi biljni začin, biber i sitno seckanu mirođiju ili peršunov list. Još malo propržiti, skloniti sa vatre, pa dodati opran pirinač.
Pripremljenim nadevom puniti oprane, oljuštene i izdubljene tikvice. Zatvoriti ih kolutovima tikvica i ređati u šerpu. Ukoliko nisu zatvorene, tikvice ređati uspravno.
U međuvremenu, na vrelom ulju propržiti brašno da blago porumeni. Dodati sitno seckanu mirođiju ili peršunov list, sok od paradajza i dobro promešati. Naliti sa otprilike tri decilitra ključale vode i kuvati desetak minuta, da se sos zgusne.
Punjene tikvice naliti sa malo vode, da pri kuvanju ne bi zagorele, pa zaliti pripremljenim sosom, da ogreznu. Poklopiti šerpu i kuvati na tihoj vatri, dok tikvice ne omekšaju.
Pre služenja punjene tikvice preliti sosom u kome su se kuvale.
Možda vas zanima:
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
IDEALNA LETNJA POSLASTICA Ledena torta sa čokoladom i keksom, ukusna i osvežavajuća
Sladoled sendvič je savršeno letnje osveženje, a čokolada i plazma ga čine još boljim
TURSKA PICA BOLJA OD ONE KLASIČNE Tradicionalni recept za Lohmadžun
Ako volite picu, ovu ćete obožavati. Mleveno meso daje poseban šmek, zato najbolje stavite duplu meru.
SALATA OD CRNOG PILETA Meso košta oko 500 evra, a evo zašto danas o ovom receptu danas priča cela Srbija
Ovakvo nešto do sada sigurno niste jeli, pa nije ni čudo što se o ovom receptu danima priča na društvenim mrežama.
KOLIKO JAJA SME DA SE POJEDE DNEVNO? Specijalista tvrdi ovo i sigurno ćete se iznenaditi
Dr Jagoda Jorga suspecijalista za ishranu i doktor medicinskih nauka, dala je odgovor na pitanje koliko kuvanih jaja može da se pojede, kao i za koje kategorije ovo pravilo ne važi.
PUNJENO BELO MESO Sočan delikates koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a meso se lepi za prste
Konkretan obrok za sve gurmane.
GURMANSKA ČORBA OD ŠAMPINJONA SA PAVLAKOM Sipaćete tanjir više
Fenomenalna čorba okrepiće vam dušu i telo.
Komentari (0)