PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
Potrebno je:
1,5 kg tikvica
400 grama junećeg mlevenog mesa
šoljica pirinča
1 glavica crnog luka
so
biber
suvi biljni začin
crvena mlevena paprika
5 dl kuvanog paradajza
2 kašike brašna
ulje
mirođija ili peršunov list
Priprema: Na ulju propržiti sitno seckani crni luk, da blago porumeni. Dodati mleveno meso i kratko propržiti. Posoliti, dodati crvenu mlevenu papriku, suvi biljni začin, biber i sitno seckanu mirođiju ili peršunov list. Još malo propržiti, skloniti sa vatre, pa dodati opran pirinač.
Pripremljenim nadevom puniti oprane, oljuštene i izdubljene tikvice. Zatvoriti ih kolutovima tikvica i ređati u šerpu. Ukoliko nisu zatvorene, tikvice ređati uspravno.
U međuvremenu, na vrelom ulju propržiti brašno da blago porumeni. Dodati sitno seckanu mirođiju ili peršunov list, sok od paradajza i dobro promešati. Naliti sa otprilike tri decilitra ključale vode i kuvati desetak minuta, da se sos zgusne.
Punjene tikvice naliti sa malo vode, da pri kuvanju ne bi zagorele, pa zaliti pripremljenim sosom, da ogreznu. Poklopiti šerpu i kuvati na tihoj vatri, dok tikvice ne omekšaju.
Pre služenja punjene tikvice preliti sosom u kome su se kuvale.
Možda vas zanima:
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
IDEALNA LETNJA POSLASTICA Ledena torta sa čokoladom i keksom, ukusna i osvežavajuća
Sladoled sendvič je savršeno letnje osveženje, a čokolada i plazma ga čine još boljim
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)