PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
Potrebno je:
1,5 kg tikvica
400 grama junećeg mlevenog mesa
šoljica pirinča
1 glavica crnog luka
so
biber
suvi biljni začin
crvena mlevena paprika
5 dl kuvanog paradajza
2 kašike brašna
ulje
mirođija ili peršunov list
Priprema: Na ulju propržiti sitno seckani crni luk, da blago porumeni. Dodati mleveno meso i kratko propržiti. Posoliti, dodati crvenu mlevenu papriku, suvi biljni začin, biber i sitno seckanu mirođiju ili peršunov list. Još malo propržiti, skloniti sa vatre, pa dodati opran pirinač.
Pripremljenim nadevom puniti oprane, oljuštene i izdubljene tikvice. Zatvoriti ih kolutovima tikvica i ređati u šerpu. Ukoliko nisu zatvorene, tikvice ređati uspravno.
U međuvremenu, na vrelom ulju propržiti brašno da blago porumeni. Dodati sitno seckanu mirođiju ili peršunov list, sok od paradajza i dobro promešati. Naliti sa otprilike tri decilitra ključale vode i kuvati desetak minuta, da se sos zgusne.
Punjene tikvice naliti sa malo vode, da pri kuvanju ne bi zagorele, pa zaliti pripremljenim sosom, da ogreznu. Poklopiti šerpu i kuvati na tihoj vatri, dok tikvice ne omekšaju.
Pre služenja punjene tikvice preliti sosom u kome su se kuvale.
Možda vas zanima:
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
IDEALNA LETNJA POSLASTICA Ledena torta sa čokoladom i keksom, ukusna i osvežavajuća
Sladoled sendvič je savršeno letnje osveženje, a čokolada i plazma ga čine još boljim
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)