MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika

Sastojci:
Možda vas zanima:

BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama
Iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna, zdrava i mnogi ih se rado sećaju

STARINSKA POSLASTICA IZ NANINOG KUVARA Veličanstvena torta sa orahom, fantazija dobrog ukusa
Donosimo recept za najukusniju tortu od oraha koji ćete prenositi s kolena na koleno! Već nakon prvog zalogaja ostaviti će vas bez daha

IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo

BRZO I BEZ PEČENJA Plazma kocke, senzacija ukusa
Plazma u kombinaciji sa čokoladnim bananicama i neodoljivom kremom
Krema:
- 1000 ml mleka
- 300 g karamel bombona od lešnika
- 8 žumanaca
- 160 g skrobnog brašna (gustina)
- 120 g šećera (može i manje, ako ne volite jako slatko)
- 100 g maslaca
- 250 ml slatke pavlake
Biskvit:
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 8 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 160 g pečenih mlevenih lešnika (ili oraha)
- 100 ml ulja
Glazura:
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g mlečne čokolade
Priprema:
Krema:
Zagrijati 150 ml mleka i preliti po bombonima u šerpici te zagrijavati na laganoj vatri da se otope.
Od ostatka mleka odvojiti 100 ml, a ostatak dodati otopljenim karamelama i zagrevati.
Žumanjke, gustin i šećer izmiješati sa 100 ml mlijeka i ukuhati u otopljene bombone.
Maknuti s vatre, istresti u činiju za mikasnje i dodati 100 g maslaca.
Mikserom dobro izraditi kremu i maslac da se sjedini.
Kremu prekriti plastičnoj folijom i ostaviti par sati na hlađenje.
Ohlađenu kremu dobro ručnim mikserom izraditi, a potom u nju dodati šlag pripremljen od 250 ml pavlaka slatka, uz dodatak učvršćivača (kremfix).
Biskvit:
Napravite smesu od navedenih sastojaka, stavite u pleh dimenzija 22 k 37 cm i pecite na 180 °C oko 20 minuta, u zavisnosti od snage rerne. Ohlađeni biskvit horizontalno prepolovite. Možete koristiti i najveći pleh iz rerne i iseći biskvit vertikalno, što je možda lakše jer je biskvit malo delikatan, lako se lomi.
Završni postupak:
Isečeni biskvit pažljivo prebacite u pleh na koji ćete ređati tortu, preko njega stavite polovinu kreme, pa drugi deo biskvita, pa ostatak kreme. Na kraju tortu treba još preliti čokoladnom glazurom: lagano otopiti čokoladu sa šlagom, skloniti sa pare i sačekati malo da se čokolada ohladi i preliti preko ohlađenog kolača. Recept i foto: Marija Fajdetić-Vovk

ČUPAVI KOLAČ OD BUNDEVE Mirisan i mekan kao pamuk, za prave sladokusce
Mirisni desert oduševiće i one koji ne vole bundevu.

KOLAČ OD POMORANDŽE Aromatični desert koji uspeva svima, nema ko vam neće tražiti recept
Pravi se lako, a osvežiće vas u trenu.

KEKSIĆI SA LIMUNOM U savršenom kiselkasto-slatkom spoju, a super idu uz čaj
Prave se brzo i lako, a izuzetno ukusni.

SLATKA PROJA SA DŽEMOM Klasik na drugačiji način, po receptu bez mane
Ako volite klasičnu proju, njenu slatku verziju ćete obožavati.

ČERVIŠ Čuveni nemački desert s višnjama koji se topi u ustima
Sladak i ukusan, pravićete stalno.
Komentari (0)