MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan

Slobodanka Ćorić

10:31

Slatki kutak 0

Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika

torta
Printscreen

Sastojci:

Krema:

  •  1000 ml mleka
  •  300 g karamel bombona od lešnika
  •  8 žumanaca
  •  160 g skrobnog brašna (gustina)
  • 120 g šećera (može i manje, ako ne volite jako slatko)
  •  100 g maslaca
  •  250 ml slatke pavlake

Biskvit:

  •  8 belanaca
  •   prstohvat soli
  •   8 kašika šećera
  •   4 kašike brašna
  •   2 kašike kakaa
  •   1 prašak za pecivo
  •   160 g pečenih mlevenih lešnika (ili oraha)
  •  100 ml ulja

Glazura:

  •  250 ml slatke pavlake
  •   100 g čokolade za kuhanje
  •  100 g mlečne čokolade

Priprema:

Krema:
Zagrijati 150 ml mleka i preliti po bombonima u šerpici te zagrijavati na laganoj vatri da se otope.
Od ostatka mleka odvojiti 100 ml, a ostatak dodati otopljenim karamelama i zagrevati.
Žumanjke, gustin i šećer izmiješati sa 100 ml mlijeka i ukuhati u otopljene bombone.
Maknuti s vatre, istresti u činiju za mikasnje i dodati 100 g maslaca.
Mikserom dobro izraditi kremu i maslac da se sjedini.
Kremu prekriti plastičnoj folijom i ostaviti par sati na hlađenje.
Ohlađenu kremu dobro ručnim mikserom izraditi, a potom u nju dodati šlag pripremljen od 250 ml pavlaka slatka, uz dodatak učvršćivača (kremfix).

Biskvit:

Napravite smesu od navedenih sastojaka, stavite u pleh dimenzija 22 k 37 cm i pecite na 180 °C oko 20 minuta, u zavisnosti od snage rerne. Ohlađeni biskvit horizontalno prepolovite. Možete koristiti i najveći pleh iz rerne i iseći biskvit vertikalno, što je možda lakše jer je biskvit malo delikatan, lako se lomi.
 


Završni postupak:

Isečeni biskvit pažljivo prebacite u pleh na koji ćete ređati tortu, preko njega stavite polovinu kreme, pa drugi deo biskvita, pa ostatak kreme. Na kraju tortu treba još preliti čokoladnom glazurom: lagano otopiti čokoladu sa šlagom, skloniti sa pare i sačekati malo da se čokolada ohladi i preliti preko ohlađenog kolača. Recept i foto: Marija Fajdetić-Vovk

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading