MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
Sastojci:
Krema:
- 1000 ml mleka
- 300 g karamel bombona od lešnika
- 8 žumanaca
- 160 g skrobnog brašna (gustina)
- 120 g šećera (može i manje, ako ne volite jako slatko)
- 100 g maslaca
- 250 ml slatke pavlake
Biskvit:
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 8 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 160 g pečenih mlevenih lešnika (ili oraha)
- 100 ml ulja
Glazura:
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g mlečne čokolade
Priprema:
Krema:
Zagrijati 150 ml mleka i preliti po bombonima u šerpici te zagrijavati na laganoj vatri da se otope.
Od ostatka mleka odvojiti 100 ml, a ostatak dodati otopljenim karamelama i zagrevati.
Žumanjke, gustin i šećer izmiješati sa 100 ml mlijeka i ukuhati u otopljene bombone.
Maknuti s vatre, istresti u činiju za mikasnje i dodati 100 g maslaca.
Mikserom dobro izraditi kremu i maslac da se sjedini.
Kremu prekriti plastičnoj folijom i ostaviti par sati na hlađenje.
Ohlađenu kremu dobro ručnim mikserom izraditi, a potom u nju dodati šlag pripremljen od 250 ml pavlaka slatka, uz dodatak učvršćivača (kremfix).
Biskvit:
Napravite smesu od navedenih sastojaka, stavite u pleh dimenzija 22 k 37 cm i pecite na 180 °C oko 20 minuta, u zavisnosti od snage rerne. Ohlađeni biskvit horizontalno prepolovite. Možete koristiti i najveći pleh iz rerne i iseći biskvit vertikalno, što je možda lakše jer je biskvit malo delikatan, lako se lomi.
Završni postupak:
Isečeni biskvit pažljivo prebacite u pleh na koji ćete ređati tortu, preko njega stavite polovinu kreme, pa drugi deo biskvita, pa ostatak kreme. Na kraju tortu treba još preliti čokoladnom glazurom: lagano otopiti čokoladu sa šlagom, skloniti sa pare i sačekati malo da se čokolada ohladi i preliti preko ohlađenog kolača. Recept i foto: Marija Fajdetić-Vovk
Možda vas zanima:
BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama
Iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna, zdrava i mnogi ih se rado sećaju
STARINSKA POSLASTICA IZ NANINOG KUVARA Veličanstvena torta sa orahom, fantazija dobrog ukusa
Donosimo recept za najukusniju tortu od oraha koji ćete prenositi s kolena na koleno! Već nakon prvog zalogaja ostaviti će vas bez daha
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
BRZO I BEZ PEČENJA Plazma kocke, senzacija ukusa
Plazma u kombinaciji sa čokoladnim bananicama i neodoljivom kremom
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)