ŽITO TORTA Drugačija poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, a pogodna i za dane strogog posta

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ukrasiće i najsvečaniju trpezu.

žito torta
Shutterstock

Potrebno je

Za koru

  • 250 g meda 
  • 200 ml piva 
  • 200 g šećera 
  • 300 g brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone 

Za fil

300 g oraha 

  • 300 g šećera 
  • 200 ml vode
  • 150 g mlevenog žita
  • 1 kesica vanilin šećera 

Za dekoraciju

  • orasi

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite tortu seckanim i krupnim orasima. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading