NEODOLJIVA ŽITO TORTA Posna poslastica ukusna kao da ste se trudili satima, za pravo uživanje

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Ukrasiće svaku svečanu trpezu, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.

žito torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za koru

  • 250 g meda 
  • 200 ml piva 
  • 200 g šećera 
  • 300 g brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone 

Za fil:

  • 300 g oraha 
  • 300 g šećera 
  • 200 ml vode
  • 150 g mlevenog žita
  • 1 kesica vanilin šećera 

Za dekoraciju:

  • orasi

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite seckanim i krupnim orasima. 

 

@moja.trpeza

Jafa kolač - Brza i slatka poslastica Sastojci: 2 narandže 2 šolje brašna 1 kesica praška za pecivo 1 kašika šećera 4 kašike ulja 2 jaja Priprema: 1. Oprane narandže isecite na kockice (jednu sa korom, drugu bez). 2. U posudu stavite iseckane narandže i blendirajte. Dodajte šećer, ulje, jaja, prašak za pecivo i brašno, pa dobro promešajte. 3. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170°C. Pecite 40 minuta. 4. Za preliv, rendajte narandžu i skuvajte preliv. 5. Pečeni kolač prelijte hladnim prelivom i ostavite da upije. 6. Seckajte na kockice i po želji ukrasite čokoladom. ♬ original sound - Moja Trpeza

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading