ŠERPUŠA Starinska poslastica koju su obožavale sve domaćice, a pravila se za svako slavlje

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Fenomanalna poslastica uspeće svima a budi sva čula.

šerpuša
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

  • 2 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 10 kašika vode
  • 12 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 1500 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 250 g mlevenih oraha

Za ganaš:

  • 200 g crne čokolade
  • 100 ml neutralne pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja, šećere, vodu, brašno i prašak za pecivo. Podelite na 2 dela. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno pomešajte mleko, šećer, čokoladu za kuvanje, puter i orahe. Zakuvajte na šporetu pa prelijte preko kora. U šerpi obloženoj pek papirom ređajte kora-fil. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Čokoladu otopite sa pavlakom pa prelijte preko torte. Prijatno!

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)