ŠERPUŠA Starinska poslastica koju su obožavale sve domaćice, a pravila se za svako slavlje
Fenomanalna poslastica uspeće svima a budi sva čula.
Potrebno je
- 2 jaja
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 10 kašika vode
- 12 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
Za fil:
- 1 l mleka
- 1500 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 250 g mlevenih oraha
Za ganaš:
- 200 g crne čokolade
- 100 ml neutralne pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja, šećere, vodu, brašno i prašak za pecivo. Podelite na 2 dela. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno pomešajte mleko, šećer, čokoladu za kuvanje, puter i orahe. Zakuvajte na šporetu pa prelijte preko kora. U šerpi obloženoj pek papirom ređajte kora-fil. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Čokoladu otopite sa pavlakom pa prelijte preko torte. Prijatno!
Možda vas zanima:
SAHER TORTA Očaravajuća poslastica osmišljena 1832.godine za kneza, u sočnom spoju čokolade sa džemom
Osmislio je 1832.godine Franc Saher za kneza Klemensa fon Meterniha.
MOKRA ČOKOLADNA TORTA Jeftina poslastica skupog ukusa koja miriše na ljubav
Neodoljiva i ukusna, a pravi se od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kuhinji.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
ČOKOLADNA TORTA SA KRUŠKAMA Izdašna poslastica kao izmišljena za jesen, a ukusa koji priča priče
Ako volite čokoladne torte, ovu sa kruškama ćete obožavati.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)