VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Potrebno je:
Za koru:
- 6 kašika samlevenih badema
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
Prvi fil:
- 4 žumanca
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g putera
- 125 ml mleka
- 3 štangle čokolade
- 1 kašika šećera
- 4 kašike šećera
- rendana kora i sok od 1 pomorandže
Drugi fil:
- 250 g šećera
- 6 belanaca
Priprema:
Kora: Umutite žumanaca sa šećerom penasto. Dodajte brašno i badem. Na kraju umešajte čvrsto ulupan sneg od belanaca. Sipajte u podmazan kalup za tortu i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Prvi fil: U šerpu stavite mleko, šećer i orahe i mešajte na tihoj vatri. Posebno umutite žumanca sa šećerom. Dodajte u prohlađen fil od oraha. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže i istopljenu čokoladu. Na kraju dodajte umućen puter i sjedinite mikserom, pa stavite preko kore. Drugi fil: Skuvajte šećer sa dve čaše vode da bude gusto kao med. Umutite belanaca u čvrst sneg, pa mutiti na pari polako dodajući ukuvan sirup od šećera dok se masa ne zgusne. Tada sklonite sa šporeta i mutiti dok se ne ohladi. Sipajte preko prvog fila. Po želji ukrasite seckanim orasima.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)