POSNA DOBOŠ TORTA Poslastica dostojna kraljevske trpeze, i dupla mera će biti malo!

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Gosti će biti oduševljeni.

doboš torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za kore:

  • 150 g šećera u prahu
  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 šoljice meda
  • 3 šoljice kisele vode

Za fil

  • 200 g kristal-šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 3 štangle rastopljene čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera

Za roze fondan

  • 200 g šećera u prahu
  • ekstrat od maline

Priprema: 
Za kore stavite u posudu sve sastojke za kore. Promešajte dobro, pa ispecite tri kore. Za fil ušpinujte kristal-šećer sa vodom pa dodajte mlevene orahe, rastopljenu čokoladu i kesicu vanilin šećera. Onda sve to dobro promešajte i prohladite. Za fondan šećer u prahu umutite sa pola čaše vruće vode, pa dodajte nekoliko kapi ekstrakta od maline. 
Od sastojaka za koru ispecite tri kore. Onda ih premažite filom. Na kraju filovanu tortu premažite fondanom.

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading