VALAŠKI FRGAL PONOS ČEŠKE Jednostavne pripreme i savršenog ukusa
Bićete oduševljeni ukusom.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g običnog brašna
- 40 g granuliranog šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 žumanca
- 100 g rastopljenog putera
- 250 ml mlakog mleka
- brašno za pečenje
- belanca ili rastopljeni puter za mazanje ivica
Za punjenje od maka:
- 200 g mlevenog maka
- 4 kašike meda
- 150 ml mleka
- 1 zvezdasti anis
Za punjenje od sira:
- 250 g mekog mladog sira
- 3 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 60 g granuliranog šećera
- 50 g omekšanog putera
- 100 g grubog brašna
- 100 g granuliranog šećera
- 100 g putera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte kvasac i promešajte. Umešajte jaja, ohlađen puter i mlako mleko pa zamesite glatko, nelepljivo testo. Lagano pospite brašnom i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite 45 minuta na toplom da se testo udvostruči. Mleko zagrejte sa zvezdastim anisom. Pre ključanja izvadite zvezdasti anis pa pospite makom i mešajte, sve dok se ne zgusne. Zatim dodajte med. Nadošlo testo podelite na tri dela pa razvucite na debljinu pleha. Prebacite u pleh obložen pek-papirom. Ivice premažite otopljenim puterom. Nanesite fil od maka/sira na tortu kesicom za pecivo i premažite ga nožem za pecivo (kašika, nož za večeru), ostavljajući centimetar uz ivicu testa bez fila. Potom umesite prstima brašno, šećer i puter, sve dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju. Ostavite tako još 15 minuta. Pecite kolače 25 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
OČARAVAJUĆI KOLAČ SA MAKOM Slatkiš bez mane koji uspeva i početnicima
Sočan i sladak, oduševiće i one izbirljive.
BRZI KOLAČ SA MAKOM Čokoladan i neodoljiv, nema ko vam neće tražiti recept
Fenomenalan desert mekan kao duša nestaće sa stola odmah.
KOLAČ SA MAKOM I BELOM ČOKOLADOM Aromatični desert mekan kao duša, a nema paljenja rerne
Fenomenalan desert oduševiće i one izbirljive.
BRZI KOLAČ SA MAKOM Ovo voće mu daje posebnu draž, a posan i sočan
Neodoljivi desert osvojiće i one izbirljive.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)