Sve češće se koristi u domaćoj kuhinji a aroma mu je zaista fantastična - kari je mešavina čak 30 različitih začina. Najčešće to mogu biti:kurkuma, korijander, kim, čili, đumbir, beli luk, komorač, kumin,karanfilić, kardamom, muskatni orah, cimet, biber. Idealan je za hladno vreme jer je dokazano da poboljšava rad organa za varenje i greje celokupni organizam.
ŠIROKA LEPEZA UKUSA
Ukus karija varira od blago aromatičnog do pikantno ljutog u zavisnosti od udela začina - blage arome ako dominiraju biber i đumbir, slatkaste cimet i karanfilić, a ljute crvene papričice.
ZA ŠTA SE KORISTI
Postoji beskonačno mnogo jela kojima će kari da poboljša ukus. Najčešće možete da ga stavite u čorbe, sve vrste variva, meso, sosove, povrće, omlete i marinade. Živahan ukus ovog začina obogatiće i najdosadniji obrok. Čak i najobičniji obareni pirinač uz dodatak karija dobiće predivnu boju, ali i ukus.
MASALA
Kari kakav nalazimo na policama naših prodavnica zapravo je zapadnjačka verzija mešavine začina poznate pod nazivom masala. Masala je sastavni deo gotovo svakog indijskog jela.
Recept za domaći kari
Sastojci:
2 kašike kurkume
2 kašike mlevenog korijandera
2 kašike mlevenog kumina
2 kašičice mlevenog đumbira
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice kardamoma
1/2 kašičice mlevenih čili papričica
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice mlevene slačice
Priprema:
Sve sastojke stavite u teglu, dobro je zatvorite i protresite dok se sadržaj dobro ne pomeša.
Možda vas zanima:
RECEPT KOJI NE MOŽE DA NE USPE Napravite italijanske njoke iz rerne za sve ukućane
Cela porodica će biti zadovoljna, muž sit, žena raspevana a deca poslušna.
GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Toliko je ukusna da nećete ni primetiti da meso nedostaje
Uživajte u bogatim ukusima ove grčke musake sa patlidžanom koja spaja sočne kolutove patlidžana sa aromatičnim sosom od mesa i začina
ĆUFTE U CRVENOM SOSU Neodoljivost ovih kuglica postići ćete sastojkom koji se inače ne stavlja u meso
Prste ćete polizati a ukućani će se svađati ko će da oliže tanjir.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)