Sve češće se koristi u domaćoj kuhinji a aroma mu je zaista fantastična - kari je mešavina čak 30 različitih začina. Najčešće to mogu biti:kurkuma, korijander, kim, čili, đumbir, beli luk, komorač, kumin,karanfilić, kardamom, muskatni orah, cimet, biber. Idealan je za hladno vreme jer je dokazano da poboljšava rad organa za varenje i greje celokupni organizam.
ŠIROKA LEPEZA UKUSA
Ukus karija varira od blago aromatičnog do pikantno ljutog u zavisnosti od udela začina - blage arome ako dominiraju biber i đumbir, slatkaste cimet i karanfilić, a ljute crvene papričice.
ZA ŠTA SE KORISTI
Postoji beskonačno mnogo jela kojima će kari da poboljša ukus. Najčešće možete da ga stavite u čorbe, sve vrste variva, meso, sosove, povrće, omlete i marinade. Živahan ukus ovog začina obogatiće i najdosadniji obrok. Čak i najobičniji obareni pirinač uz dodatak karija dobiće predivnu boju, ali i ukus.
MASALA
Kari kakav nalazimo na policama naših prodavnica zapravo je zapadnjačka verzija mešavine začina poznate pod nazivom masala. Masala je sastavni deo gotovo svakog indijskog jela.
Recept za domaći kari
Sastojci:
2 kašike kurkume
2 kašike mlevenog korijandera
2 kašike mlevenog kumina
2 kašičice mlevenog đumbira
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice kardamoma
1/2 kašičice mlevenih čili papričica
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice mlevene slačice
Priprema:
Sve sastojke stavite u teglu, dobro je zatvorite i protresite dok se sadržaj dobro ne pomeša.
Možda vas zanima:
RECEPT KOJI NE MOŽE DA NE USPE Napravite italijanske njoke iz rerne za sve ukućane
Cela porodica će biti zadovoljna, muž sit, žena raspevana a deca poslušna.
GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Toliko je ukusna da nećete ni primetiti da meso nedostaje
Uživajte u bogatim ukusima ove grčke musake sa patlidžanom koja spaja sočne kolutove patlidžana sa aromatičnim sosom od mesa i začina
ĆUFTE U CRVENOM SOSU Neodoljivost ovih kuglica postići ćete sastojkom koji se inače ne stavlja u meso
Prste ćete polizati a ukućani će se svađati ko će da oliže tanjir.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)