Stari recept iz Banata za POSNE SVETOSAVSKE PERECE kojima se najviše raduju najmlađi

alor.s/I. V.

09:50

Sezonski recepti 1

Danas je slava Sveti Sava a u nekim krajevima Srbiije običaj je da se iz zahvalnosti prema ovom velikom srpskom svetitelju prave svetosavske perece.

Stari recept iz Banata za POSNE SVETOSAVSKE PERECE kojima se najviše raduju najmlađi
Printscreen/Instagram

 

Pošto ove godine Sveti Sava pada na petak, dakle posni dan, dajemo vam posnu veziju recepta za ovo sjajno pecivo.

Recept za posne svetosavske perece

Sastojci:

500 g brašna

1 kesica suvog kvasca

350 ml vode

1,5 kašičica soli

Priprema

Sve sastojke umesiti u glatko teksto i ostaviti na toplom da udvostruči masu. Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova i formirati perece. Formirane perece ostaviti još malo da narastu. Premazati hladnom vodom, i posuti krupnom solju. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 do 20 minuta. Gotove perece posuti smesom od vode i brašna i vratiti još 5 minuta u rernu.

Komentari (1)

Loading
73

28.01.2023 01:58

nije tebi lako Ljubo ..