IVANOVA LAZANJA SOČNIJA OD ONE KLASIČNE Za sve prilike, prste da poližete
Napravite ovo sočno jelo po receptu Ivana Radomirovića iz Paraćina
Sočna lazanja nestaće sa stola odmah, a odgovaraće svakoj svečanoj prilici. Recept je sa nama podelio Ivan Radomirović, kuvar iz sela Ratari, kod Paraćina. Ideju da svoje recepte podeli sa drugima dobio je na nagovor sestre od tetke, i smatra da nije pogrešio, jer je to postala lepa zajednica koja se međusobno podržava. Sa Ivanom smo popričali o najboljem testu za lazanju, ali nam je otkrio i kako da napravimo savršen bešamel sos. Takođe, rekao nam je da uglavnom kupuje kore za lazanje, da ih uglavnom prokuva pre pripreme, ali i kaže da će lazanje biti podjednako ukusne ako stavite sveže ili osušene kore.
Kako da napravimo savršen bešamel sos?
Svako pravi drugačiji bešamel sos. Ja sam ovaj sos naučio da pravim još u srednjoj školi. Tajna savršenog bešamela mora da bude u gustini sosa - ne previše tečan, ne previše gust. Ovo je recept za moj bešamel sos. Na malo ulja ili ako imate mast još bolje, propržite 3-4 kašike brašna, zatim polako dodajete 500 ml mleka mešajući non-stop. Kada se bešamel zgusne, sklanjate sa vatre i posolite po vašem ukusu.
Kako da se ne stvore grudvice pri pripremi bešamel sosa?
Bešamel sos se pravi na tihoj vatri, prilikom dodavanja mleka u brašno mora da se meša konstantno dok se mleko ne sjedini sa brašnom. Mleko obavezno treba da bude mlako.
Kada spremate sos od mesa, da li u njega dodajte vino dok ga kuvate?
U kućnoj varjanti ne, ali je moja preporuka da se ubaci i crno vino jer daje dodatan šmek bolonjez sosu.
Da li ste nekada pravili lazanje sa drugačijim sastojcima?
Pravio sam lazanje sa palačinkama, i mogu vam reći da se isplati i to da se proba. Ukus je fenomenalan i preporučujem svima da ih naprave i probaju.
Da vam sada dođu iznenadni gosti, koje jelo ili slatkiš biste im poslužili?
Uglavnom spremam neku piletinu bilo to u sosu ili sa povrćem, zapečenu u rerni. Može i neka salata sa piletinom. Od slatkiša bih napravio mafine sa višnjama.
Sastojci:
- 500 g kora za lazanje
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- biber
- suvi biljni začin
- origano
- šećer
- 500 ml mleka
- 1 kašika ulja
- 3-4 kašike brašna
- 200 ml paradajz pelata
- 250 g rendanog kačkavalja
Priprema
Za crveni sos na ulju propržite sitno iseckani crni luk, dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte desetak minuta. Nakon toga prospite vodu koju je pustilo meso, nalijte sok od paradajza. Dodajte so i biber i suvi biljni začin, stavite malu kašičicu šećera i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Bešamel sos skuvajte na sledeći način. Na malo ulja ili ako imate mast još bolje, propržite 3-4 kašike brašna, zatim polako dodajete 500 ml mleka mešajući non-stop. Kada se bešamel zgusne, sklanjate sa vatre i posolite po vašem ukusu. Skuvajte testeninu u vodi - pouljite i posolite. Onda je procedite i prohladite. Dodajte bešamel sos u pleh pa preko poređajte kore pa bolonjez sos. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Završavate sa bolonjez sosom i rendanim kačkavaljem.
Možda vas zanima:
LAZANJA SA SPANAĆEM Malo drugačija a mnogo ukusnija, nek zamiriše cela kuća
Sočna i slasna, najbolje odmah stavite duplu meru.
LAZANJA IZ TIGANJA Gotova začas a svaki zalogaj je gurmanski raj
Još bolja od one klasične, prste da poližete.
LAZANJA IZ TIGANJA Nema gomile prljavih sudova, a ukus isti kao da ste je spremali satima
Ako volite klasičnu lazanju volećete i ovu našu. Potrebno je manje vremena za pripremu a ukus je još bolji. Dodajte bešamel sos ili neki drugi i uživajte u svakom novom zalogaju.
POGODNO KAD VAM DOLAZE GOSTI Svi će se oduševiti OVAKVOM lazanjom
Samo poslažite sve slojeve i dobićete raskošan obrok.
PILEĆI GULAŠ Idealno jelo za hladne tmurne dane, a puno vitamina i minerala
Sočan spoj povrća sa mesom, za prave gurmane.
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.
JAPANSKE PALAČINKE Vazdušaste kao oblak, napravite ih za doručak, biće savršene i za večeru
Potrebno je samo par sastojaka i malo vremena, a biće ukusne kao da ste se trudili satima.
NEODOLJIVE ČOKOLADNE GALETE Tajna je u jednom sastojku koji se dodaje u testo, a totalno daje šmek
Najbolje služite tople i prelivene kremom od vanile.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
Komentari (0)