TIRAMISU SA JAGODAMA Nepečena letnja poslastica gotova za tren oka, a kremasta i lagana

Izvor: Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičan tiramisu, ovaj sa jagodama ćete praviti stalno.

tiramisu sa jagodama
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • 400 g piškota
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 bourbon vanilin šećer
  • 500 g mascarpone sira
  • 250 ml slatke pavlake
  • 600 g jagoda (smrznute)
  • 100 ml ruma 
  • sok od limuna
  • nekoliko jagoda za dekoraciju

Priprema

Umutite šećer sa žumacima i vanilinim šećerom dok smesa ne postane kremasta, pa dodajte mascarpone sir. Umutite slatku pavlaku u šlag pa umešajte u fil. Umutite čvrsti sneg od 3 kašike šećera i belanaca pa dodajte u fil. Onda fil stavite u frižider. Iseckajte jagode pa pola količine umutite miskerom, dodajte limunov sok i rum. Zatim premažite dno kalupa sa malo fila pa ređajte piškote umočene u sok od jagoda, prelijte sa pola fila i isečenim jagodama (druga polovina jagoda), ređajte piškote pa pokrijte filom. Ostavite tiramisu u frižideru preko noći. Sutradan pre serviranja dekorišite sa jagodama. Bon appetit!

Komentari (0)