ORIJENT TORTA Očaravajuća poslastica skupog ukusa za koju se svaki trud isplati, ovakvu niste jeli
Čarobna torta u spoju različitih ukusa, dekorativnim izgledom ukrasiće svečanu trpezu, a ukusom raspametiti goste.
Potrebno je
Za koru
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 80 g suvog grožđa
- 80 g oraha
- 80 g suvih smokvi
- 1,5 kašika brašna
Za fil:
- 5 žumanaca
- 3 kašike šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 400 ml mleka
- 80 g bele čokolade
- 70 g maslaca
I još:
- 200 ml slatke pavlake
- 30 g bele čokolade
Priprema
Rernu zagrejte na 190 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Iseckajte orahe, suvo grožđe i smokve, pa ih izmešajte sa brašnom. Sjedinite špatulom lagano sa belancima. Preručite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko pola sata na 190 stepeni. Gotovu prohlađenu koru, presecite po dužini na pola. U jednu šerpu sipajte 300 ml mleka sa šećerom da provri, a u drugoj posudi sjedinite žumanca sa pudingom i 100 ml mleka, pa zakuvajte u provrelom mleku uz neprestano mućenje žicom. Skinute sa vatre i u to dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi, a zatim pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. Zasebno umutite maslac, sa kašikom žutog fila, pa onda dodajte sav fil i penasto umutite. U jednoj posudi umutite slatku pavlaku. Na tacnu stavitr koru, premažite žutim filom, pa slojem slatke pavlake, opet kora, pa ponovo žuti fil i pavlaka. Premažite tortu i sa strane žutim kremom i pavlakom, a odozgo narendajte belu čokoladu. Ostaviti u firžideru da prenoći. Bon appetit!
Možda vas zanima:
HAVANA TORTA Nepečena poslastica od samo 6 sastojaka, a mekana kao duša
U sočnom spoju sa lešnicima, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
BRZA ČOKOLADNA TORTA Za pravo uživanje posle ručka, a gotova za pola sata
Fenomenalna poslastica uspeće svima, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
RAFAELO TORTA Mirisna poslastica koja se ne peče, za sve ljubitelje kokosa
Ako volite kokos, ovu tortu ćete obožavati.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
PUNJENE PAPRIKE Sočno tradicionalno jelo po baka Mirinom receptu, poješćete u slast
Savršene za ručak, dugo će vas držati sitim, a ukusa koji se pamti.
BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav
Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.
U ČEMU JE TAJNA NAJLEPŠIH BOSANSKIH PITA? Napravite kore ovako, biće tanke i prozirne
Donosimo vam originalni bosanski recept za najbolje kore, zbog kojih će svaka pita ili burek biti savršeni.
HARMONIKA PILETINA Prava eksplozija ukusa, a meso se lepi za prste
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a držaće vas sitim satima.
BUNDEVA JE ODLIČNA ZA ZDRAVLJE Ali ako imate ovu bolest bolje je preskočite, može da pogorša stanje
Mnogima omiljena sezonska namirnica, može da se jede na više načina, kao sirova, da se prži, peče, kuva.
Komentari (0)