TORTA KRALJICE MARIJE Preukusna poslastica koju je vladarka sama pravila i poklanjala siromašnoj deci
Omiljenu srpsku vladarku, kraljicu Mariju Karađorđević, suprugu kralja Aleksandra i majku Petra I, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima. Za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.

Potrebno je
Možda vas zanima:

POLICAJKA TORTA SAVRŠENA ZA USKRŠNJU I SLAVSKU TRPEZU Prepuna čokolade i različitih filova
Ako volite jake, čokoladne torte, policajka tortu ćete obožavati.

OPERA TORTA Klasik francuskog poslastičarstva u simfoniji različitih slatkih ukusa
Svečana i raskošna, gosti će biti oduševljeni.

ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.
POSNA MOSKVA ŠNIT Savršena voćna poslastica sa ananasom i orasima bez koje nijedno slavlje ne prolazi
Ako volite originalnu verziju, obožavaćete i njenu posnu varijantu.
Za koru
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 g maslaca
- 100 g seckanih oraha
Priprema:
U jednoj posudi mikserom umutite belanca u čvrst šne. Zasebno, umutite šećer sa omekšalim maslacom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Kada smesa postane ujednačena, postepeno dodajte kašiku po kašiku belanaca, uz neprestano mućenje. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu. Preko pečene kore prelijte umućena žumanca. Smanjite temperaturu na 100 stepeni, pa sušite oko 15 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečena. U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite šećer sa maslacom i mlekom, pa umešajte mlevene orahe. Prelijte smesu preko pečene torte. Prohlađenu tortu pospite ravnomerno sa seckanim orasima.

SLANA ROZEN TORTA Brzo predjelo koje će gosti obožavati
Napravi se brzo i lako, a pojede brzo.

POLICAJKA TORTA SAVRŠENA ZA USKRŠNJU I SLAVSKU TRPEZU Prepuna čokolade i različitih filova
Ako volite jake, čokoladne torte, policajka tortu ćete obožavati.

SVINJSKI PAPRIKAŠ Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za sve gurmane i one izbirljive
Slasno jelo savršeno za svečanu i slavsku trpezu.

PUNJENA JAGNJETINA ZA USKRS Gurmanski specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa
Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, nema ko vam neće tražiti recept.

CARSKI MAFINI ZA USKRS Predjelo skupog ukusa koje se pravi brzo i lako
Sočni i slasni, a gotovi za tili čas.
Komentari (0)