MRVIČASTA ČOKOLADNA PITA Ukusa koji miluje nepca, uzećete parče više
Mekana kao duša, za prave sladokusce.
Potrebno je
Za testo
- 300 g mekog brašna
- 150 g maslaca
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- pola kašičice praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za fil
- pola l mleka
- 2 pudinga od čokolade
- 70 g čokolade za kuvanje
- 140 g šećera
- 80 g maslaca
- + 100 g seckanih sirovih lešnika
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu sipajte brašno, maslac, šećer, so, prašak za pecivo, vanilin šećer i jaje. Rukom zamesite glatko testo, da bude mrvičasto. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. 12 kašika mleka razmutite sa pudingom i šećerom. Preostalo mleko stavite u šerpicu da provri, pa skinite sa ringle. Dodajte razmućen puding, promešajte i vratite malo na ringlu, uz neprestano mešanje. Skinite puding sa ringle pa u njega dodajte čokoladu i maslac. Dobro izmešajte, pa prekrijte providnom folijom i pustite da se dobro ohladi. Trećinu testa stavite u zamrzivač a ostatak razvucite i prebacite u pleh. Mikserom fil mutite dva minuta, pa sipajte preko testa. Preko fila pospite deo seckanih lešnika, pa narendajte zamrznut ostatak testa. Pospite ostatkom lešnika. Pecite pitu 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)