ZLATIN VEGANSKI KOLAČ ZA SVE VRSTE SVEČANOSTI Osvaja od prvog zalogaja, a kremast i sladak

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Zlate Branić Ognjanović rodom iz Požarevca, koja živi u Austriji.

veganski kolač
Privatna arhiva/Zlata Ognjanović
veganski kolač Privatna arhiva/Zlata Ognjanović
 

Piše: Ivana Pavlović

Neodoljiv, mekan i kremast desert koji uspeva svima. Tako bi se mogao opisati ovaj posni kolač čiji nam je recept dala Zlatica Ognjanović, autorka instagram profila zlatine poslastice. Poljoprivredni tehničar po struci, majka i baka rodom iz Požarevca, godinama živi u Austriji u Inzbruku, a kuvanje joj je velika ljubav. Unuka joj je najveća pomoć i podrška i često s njom pravi kolače.
Gde i kako ste došli na ideju da napravite ovaj desert?
- Pri našoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku postoji Kolo srpskih sestara Sv. Petka, u kome sam ja član. Tražila sam posni kolač za posluženje. Živim u takvoj državi gde je veganska ishrana jako popularna i veganski proizvodi su svuda dostupni, pa sam običan jogurt zamenila sojinim jogurtom, puter onim veganskim i obično mleko zamenila sam sojinim.
Zbog čega bi neko izabrao ovu poslasticu?
- Kolač koji se jednostavno topi u ustima, ni previše mokar, a ni suv. Posebnu notu mu daje čokoladna glazura, koja kada se ohladi podseća na čokoladni mus. Jednim zalogajem pomislićete da ste u najluksuznijoj pariskoj poslastičarnici. Jednostavno, ovaj kolač može rame uz rame sa zaher tortom.
Da li ste nekada pravili ovaj kolač sa drugim sastojcima i koliko se razlikovao ukus?
- Da, kolač sam pravila i sa neveganskim namirnicama i, verujte, razlike nema.

Kad vam se javila ljubav prema kuvanju?
- Još davnih osamdesetih, kada sam bila u osnovnoj školi. Već u srednjoj počinjem ozbiljno da učim i kuvam. Sećam se, bila sam peti razred kada sam napravila prvi kolač, i to ledene kocke.

Kako ste došli na ideju da napravite naloge na društvenim mrežama? 
- Ideja za društvene mreže pojavila se 2014, kada sam krenula sa hrono ishranom. U to vreme se Instagram profil zvao hrono dama. Međutim, s obzirom na to da volim da pravim torte i kolače, s vremenom profil menja naziv u Zlatine_Po_slastice.

Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili?
- Već sam napomenula, moj prvi kolač bile su ledene kocke. Moje prvo jelo bile su pohovane paprike, koje su mi izgorele, ali je moj tata tada rekao „da nikad bolje nije jeo”.

Koje vam je omiljeno jelo?
- Moje omiljeno jelo je domaća supa sa domaćim rezancima i pileća bela čorbica. To vole i moji unučići i baka im to često i rado sprema. Testeninu za supu sama pravim, malo više posla, ali mnogo bolji ukus.

Šta ne volite da pravite?
- Ne postoji jelo koje ne volim da spremam, ali definitivno čizkejk ne volim i nikad ga nisam pravila, a mislim i da neću.

Koje jelo je najzahtevnije za pripremu?
- To je definitivno rolovano pile, koje treba celo da se odvoji od kostiju tako što laganim potezima odvojite meso da se kožica ne proseče.
Koja poslastica je za vas broj 1?
- Ako bih u moru novih i starih recepata morala da biram, izabrala bih Vasinu tortu. Torta koja je obeležila jedan vek. Korice pune oraha prelivene sokom od narandže, fil sa orasima i mlekom i na kraju bogat sneg od belanaca, koji se tokom mućenja preliva tankim mlazom ušpinovanog šećera. Nekada nijedna mrsna slava nije mogla da prođe bez Vasine torte.

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji?
- Ja bih svima preporučila da se počne s ledenim kockama. Recept je jednostavan, samo se prati i mora da uspe (uspela je moja unuka od devet godina, uspećete i vi).

Veganski kolač
Sastojci:

  • 3 šolje (200 g) brašna
  • 1,5 šolja šećera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 3 kašike kakaoa
  • 1/2 šolje ulja
  • 3 jogurta (ne zaboravite za posnu verziju veganski jogurt)

Za glazuru:

  • 200 g čokolade, kakao-tabla
  • 1 šolja (sojinog) mleka
  • 125 g margarina

Priprema:
U činiji izmešajte prvo suve, zatim dodajte mokre sastojke i sjedinite. Pleh zamastite i pobrašnite. Pecite na srednjoj temeraturi nekih 15-20 min, pa proverite čačkalicom da li je gotovo. Pečen kolač ostavite po strani dok skuvate glazuru. U šerpici sjedinite čokoladu, margarin i mleko. Kada se sve dobro prokuva, prelijte kolač. Da napomenem još, ja sam kolač izbockala čačkalicom pre prelivanja.

@moja.trpeza Insalata Tricolore Sastojci: 100g rukole Par čeri paradajza 50g mocarele Pola limuna So, ulje Priprema: U posudu stavite rukolu, dodajte so, malo limuna i ulja, pa promešajte. Služite u tanjiru, a preko stavite čeri paradajz i mocarelu. Uživajte u brzoj i ukusnoj salati! #trpeza #mojatrpeza #fyp #foryou #foryoupage #fyf ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading