NEODOLJIVA MONTE TORTA Raskošna i savršena za sve svečane prilike, a nikad kremastija
Očaravajuća poslastica raspametiće i one izbirljive.

Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 60 g brašna
- 70 g sitno seckanih lešnika
Za krem:
- 1 l mleka
- 100 g šećera
- 2 pudinga od vanile
- dve kašike gustina
- 5 žumanaca
- 250 g putera
- 150 g šećera
- 100 g čokolade
I još:
- 150 g lešnik krema
- 100 g keksa
- šlag
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg pa umešajte brašno i lagano promešajte. Na dno pleha stavite smesu pa preko nanesite seckane lešnike i smesu. Poravnajte i pecite 13 minuta,u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite pa ostavite da se prohladi. Zatim premažite lešnik kremom pa poređajte izlomljen keks. Oko kore ponovo stavite obruč.Stavite da provri mleko sa 100 g šećera, a u ostatak umutite žumanca, puding i gustin. Sipajte u provrelo mleko pa zakuvajte fil.Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa dodajte umućen puter sa šećerom u prahu.Dobro umutite pa podelite fil na 2 dela. Prvi deo ostavite žut, a u drugi dodajte otopljenu čokoladu. Preko keksa nanesite žutu kremu pa preko toga čokoladnu. Pustite da se torta prohladi preko noći pa skinite obruč i dekorišite šlagom.
Možda vas zanima:

KINDER TORTA Za sve svečane prilike i bitne događaje, deca će je obožavati
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

REFORMA TORTA Po starinskom receptu baka Mileve, uspeva i potpunim početnicima
Savršena za sve svečane događaje i bitne datume.

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

STARINSKA SLADOLED TORTA Postoje dve ključne razlike u pripremi u odnosu na današnje domaćice, a evo koje su
Bake nisu kuvale fil i tortu su na kraju premazivale filom od žumanaca, dok današnje domaćice ipak kuvaju fil i premazuju šlagom.

DOMAĆI SLADOLED S KAFOM Savršeno rashlađuje u vrelim letnjim danima
I rashlađuje i sladi u isto vreme.

NEODOLJIVI MAFINI SA BELOM ČOKOLADOM Gotovi dok pristavite kafu, a i dupla mera će biti malo
Savršeni za iznenadne goste.

PUŽIĆI SA MAKOM Kad ih jednom probate zaboravićete na pekaru, eksplozija ukusa u svakom zalogaju
Savršeni za doručak ili užinu uz šoljicu kafe.

ČOKOLADNI KUGLOF Sve se pomeša i peče, a ukusan kao da ste se trudili satima
Mirisan i sočan, uzećete parče više.

KROFNE SA ORASIMA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Vazdušaste, mekane i tope se u ustima
Mirisne i sočne, najbolje stavite odmah duplu meru.
Komentari (0)