BAKINA POSLASTICA SA LIMUNOM Svakim zalogajem budi nostalgiju, a uspeva svima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 120 ml mleka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- rendana korica 2 limuna
- sok 1 limuna
Za preliv (sirup):
- sok 2 limuna
- 3 kašike šećera
- 100 ml vode
Za glazuru (opciono):
- 100 g prah šećera
- 2–3 kašike limunovog soka
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte ulje, mleko, limunovu koricu i sok, pa sve izmešajte. Zatim dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i umutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je u podmazan i pobrašnjen pleh srednje veličine i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta (proverite čačkalicom).
Prokuvajte limunov sok s vodom i šećerom dok se šećer ne otopi, pa ostavite da se malo prohladi. Topao kolač izbockajte viljuškom i prelijte mlakim sirupom. Ostavite da upije i potpuno se ohladi.
Ako želite dodatnu osvežavajuću notu, pomešajte prah šećer s limunovim sokom u gustu glazuru i premažite preko ohlađenog kolača.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)