ČISTO SAVRŠENSTVO Čokoladna torta, kremasta i sočna, sa neodoljivim ukusom prave sreće
Parče čokoladne torte zaista može da osladi i ulepša čitav dan, reći će čokoljupci. Ipak, da bi zadovoljstvo bilo potpuno, ona mora biti napravljena od kvalitetnih sastojaka i prave čokolade
Sastojci:
- 80 g brašna,
- 20 g kakao praha,
- 5 jaja
- 1/4 kašičice sode bikarbone,
- pola kašičice praška za pecivo,
- 55 g šećera,
- 1/4 kašičice soli,
- 50 ml ulja,
- 100 ml mleka,
- 1 kašičica ekstrakta vanile,
- 60 g šećera,
- pola kašičice soka limuna.
Za fil:
- 300 ml vode,
- 40 g kukuruznog skroba,
- 350 g mleka u prahu,
- 200 g šećera,
- 50 g kakao praha,
- 150 g putera.
Priprema:
Kore: Za pečenje korica pripremiti kalup sa obručem veličine 26cm. Dno kalupa prekriti pek papirom. Stranice kalupa i papir premazati maslacem. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Od navedenih sastojaka se peču dve korice.
Odvojiti 5 belanaca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i početi sa mućenjem uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera. Mutiti dok se ne dobije čvrsti šam, odnosno sve dotle dok pod prstima više ne osećate kristaliće šećera. Dodati 5 žumanaca i sve penasto umutiti. Sipati odjedanput, u mlazu, 100 ml ulja i mućenjem sve sjediniti. 3 kašike brašna i 2 kašike kakaoa prosejati, dodati u umućenu smesu i ručno (kašikom) ih sjediniti sa ostalim sastojcima.
Smesu izručiti u pripremljeni kalup i ravnomerno je kašikom rasporediti. Kalup sa testom malo podići i blago ga udariti 1-2 puta o sto, da bi izašli mehurići vazduha. Staviti koru da se peče. Ja sam je pekla tačno 23 minuta (najbolje je proveriti čačkalicom, jer ne peču sve rerne isto).
Pečenu koricu izvaditi iz kalupa i prebaciti je na rešetku za hleb ili radnu površinu (skinuti pek papir ispod korice, da se ne bi kora ovlažila). Ostaviti da se ohladi. Na isti način ispeći još jednu koricu. Hladne korice preseći poprečno na 1/2, tako da dobijamo 4 korice.
Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 200 ml, a ostatak mleka sipati u dublju posudu, dodati šećer i izlomljenu čokoladu. Staviti na vatru da provri, uz postepeno mešanje, da bi se čokolada otopila. Sa odvojenim mlekom razmutiti čokoladni puding. Kada mleko provri skloniti ga sa vatre i sipati razmućeni puding, uz mešanje.
Vratiti ponovo na šporet i uz neprekidno mešanje žicom za mućenje kuvati dok se puding ne zgusne. Skloniti posudu sa vatre i puding prekriti providnom folijom (foliju staviti direktno na puding). Ostaviti da se ohladi.
Maslac penasto umutiti, a nugat kremu treba da je stajala na sobnoj temperaturi. Hladan fil umutiti mikserom, pa dodavati kašiku po kašiku nugat krema. Dobro umutiti. Na kraju iz dva puta ubaciti umućeni maslac i mutiti sve dok se ne dobije divan kremasti fil.
Na tacnu za tortu, na sredinu, samo malo stavite fila, pa onda stavite prvu koricu. Tako ćete bez problema seći tortu, da izbegnete "šetanje" torte po tacni prilikom sečenja. Znači, ide kora - 1/3 fila -kora -1/3 fila - kora - 1/3 fila - kora. Svaku koricu koja se stavlja preko fila blago ispretiskati po površini da bi se zalepila za fil. Tortu ostaviti u frižider da se fil stegne, pa je zatim dekorisati.
Dekoracija: Šlag krem čvrsto umutiti sa hladnim mlekom. Šlagom premazati celu tortu i ukrasiti je po želji. Ostaviti tortu preko noći u frižider, pa narednog dana uživajte u predivnom ukusu. Verujte mi kada vam kažem da je ova torta pravi raj za nepca...
Možda vas zanima:
ELEGANTNA POSLASTICA Torta ptičje mleko je troslojna rapsodija savršanog ukusa
Poznata je pod imenom ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju
3 NAJBOLJE EVROPSKE TORTE Prave se lako, a bude sva čula, svaki zalogaj je raj za sladokusce
Poljski Sernik, švedska Kladkaka ili češki Frgal, na vama je samo da izaberete.
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)