PRAVA POSLASTICA ZA LJUBITELJE ČOKOLADE Izdašna Minjon torta, bogata ukusom, kremasta
Odlična je za rođendane ili neka druga slavlja
Potrebno za Minjon tortu:
I KORA
- 4 belanca
- 100g šećera
- 150g mlevenih oraha
- 1 ravna kašika brašna
II KORA
- 4 belanca
- 100g šećera
- 150g pečenih, mlevenih lešnika
- 1 ravna kašika brašna
III KORA
- 4 belanca
- 100g šećera
- 150g mlevenih blanširanih badema (ili bademovog brašna)
- 1 ravna kašika brašna
FIL
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 200g čokolade
- 250g putera
Ganaš krem (po želji)
- 200ml slatke pavlake
- 200g čokolade za kuvanje
Priprema Minjon torte:
I kora: umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati mlevene orahe izmešane sa brašnom i sve umešati špatulom. Pripremljenu smesu izručiti u okrugli kalup prečnika 25cm (ili četvrtasti 20x33cm) postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohladiti ispečenu koru.
II kora: umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati mlevene lešnike izmešane sa brašnom i sve umešati špatulom. Pripremljenu smesu izručiti u okrugli kalup prečnika 25cm (ili četvrtasti 20x33cm) postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohladiti ispečenu koru.
III kora: umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati mlevene bademe (ili bademovo brašno) izmešane sa brašnom i sve umešati špatulom. Pripremljenu smesu izručiti u okrugli kalup prečnika 25cm (ili četvrtasti 20x33cm) postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohladiti ispečenu koru.
FIL: umutiti žumanca i šećer i vanilin šećer. Prebaciti u šerpu koju postaviti preko veće šerpe u kojoj vri voda. Kuvati fil dok se ne zgusne (desetak minuta). Pri kraju kuvanja dodati čokoladu i izmešati da se sve lepo sjedini. Kratko prohladiti (nekoliko minuta), pa dodavati kockicu po kockicu putera i umutiti dok fil ne postane gladak.
FIlovati tortu: staviti koru od oraha, pa premazati trećinom fila. Odozgo staviti koru od lešnika, pa premazati opet trećinom fila, pa staviti koru od badema i opet premazati filom odozgo i po bočnim ivicama torte. Ohladiti i po želji premazati i ukrasiti ganaš kremom.
Ganaš: zagrevati slatku pavlaku u šerpici do pred vrenje, pa dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se ne otopi. Pripremljenu smesu sasvim ohladiti, pa umutiti i njome filovati tortu.
Prijatno!
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO BALKANSKO JELO Makedonska pogača, neodoljivo ukusna
Priprema je veoma jednostavna, čak i za početnike
SVIMA OMILJENI SLATKI KOLAČ Karamel oblande sa lešnicima, prosto neodoljive
Fini kolač kojim su naše bake dočekivale goste
JEFTIN RUČAK OD 3 SASTOJKA Španska tortilja od krompira i jaja, ukusno, zdravo i brzo spremljeno jelo
Španci je nude u kafićima, restoranima, pubovima i supermarketu. Moguće ju je praviti i s povrćem i mesom te se može servirati i topla, a i hladna
BEZ ČEKANJA DA TESTO NARASTE Vazdušasti bakini uštipci, gotovi za tren oka
Domaći uštipci garantuju da od stola nećete ustati gladni
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)