PRAVA POSLASTICA ZA LJUBITELJE ČOKOLADE Izdašna Minjon torta, bogata ukusom, kremasta

TRPEZA.RS

10:23

Slatki kutak 0

Odlična je za rođendane ili neka druga slavlja

PRAVA POSLASTICA ZA LJUBITELJE ČOKOLADE Izdašna Minjon torta, bogata ukusom, kremasta
Shutterstock

Potrebno za Minjon tortu:


I KORA

  • 4 belanca
  • 100g šećera
  • 150g mlevenih oraha
  • 1 ravna kašika brašna


II KORA

  • 4 belanca
  • 100g šećera
  • 150g pečenih, mlevenih lešnika
  • 1 ravna kašika brašna


III KORA

  • 4 belanca
  • 100g šećera
  • 150g mlevenih blanširanih badema (ili bademovog brašna)
  • 1 ravna kašika brašna


FIL

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200g čokolade
  • 250g putera


Ganaš krem (po želji)

  • 200ml slatke pavlake
  • 200g čokolade za kuvanje

Priprema Minjon torte:

I kora: umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati mlevene orahe izmešane sa brašnom i sve umešati špatulom. Pripremljenu smesu izručiti u okrugli kalup prečnika 25cm (ili četvrtasti 20x33cm) postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohladiti ispečenu koru.


II kora: umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati mlevene lešnike izmešane sa brašnom i sve umešati špatulom. Pripremljenu smesu izručiti u okrugli kalup prečnika 25cm (ili četvrtasti 20x33cm) postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohladiti ispečenu koru.


III kora: umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Potom dodati mlevene bademe (ili bademovo brašno) izmešane sa brašnom i sve umešati špatulom. Pripremljenu smesu izručiti u okrugli kalup prečnika 25cm (ili četvrtasti 20x33cm) postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohladiti ispečenu koru.

FIL: umutiti žumanca i šećer i vanilin šećer. Prebaciti u šerpu koju postaviti preko veće šerpe u kojoj vri voda. Kuvati fil dok se ne zgusne (desetak minuta). Pri kraju kuvanja dodati čokoladu i izmešati da se sve lepo sjedini. Kratko prohladiti (nekoliko minuta), pa dodavati kockicu po kockicu putera i umutiti dok fil ne postane gladak.


FIlovati tortu: staviti koru od oraha, pa premazati trećinom fila. Odozgo staviti koru od lešnika, pa premazati opet trećinom fila, pa staviti koru od badema i opet premazati filom odozgo i po bočnim ivicama torte. Ohladiti i po želji premazati i ukrasiti ganaš kremom.


Ganaš: zagrevati slatku pavlaku u šerpici do pred vrenje, pa dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se ne otopi. Pripremljenu smesu sasvim ohladiti, pa umutiti i njome filovati tortu.

Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading