PREFINJENA, RASKOŠNA POSLASTICA Žuta orijentalna torta, vredna svake hvale
Iznenađujuće jednostavan kolač izvanrednog ukusa koji će se svideti i odraslima i deci
Sastojci
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
80 g suvog grožđa
80 g oraha
80 g suvih smokvi
1,5 kašika brašna
Za fil:
5 žumanaca
3 kašike šećera
1 kesica pudinga od vanile
400 ml mleka
80 g bele čokolade
70 g maslaca
I još:
200 ml slatke pavlake
30 g bele čokolade
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg zajedno sa šećerom. Orahe, suvo grožđe i smokve iseckati, izmešati sa brašnom, pa špatulom sjediniti sa belancima, lagano. Sipati u pleh obložen pek papirom i peći oko 30 minuta na 190 stepeni. Dobijenu koru, kada se prohladi, preseći po dužini na pola.
Staviti da provri 300 ml mleka sa šećerom, a u drugoj posudi sjediniti žumanca sa pudingom i 100 ml mleka, pa zakuvati u provrelom mleku uz neprestano mućenje žicom. Kada je kuvano, skinuti sa vatre i u to dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi, a zatim pokriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Umutiti maslac, sa kašikom žutog fila, pa onda dodati sav fil i umutiti, penasto. Posebno umutiti slatku pavlaku. Na tacnu staviti koru, premazati žutim filom, pa slojem slatke pavlake, opet kora, pa ponovo žuti fil i pavlaka. Tortu i sa strane premazati žutim kremom i pavlakom, a odozgo narendati belu čokoladu. Ostaviti u firžideru da prenoći, pa seći po želji.
Možda vas zanima:
IDEALNA ZA IZNENADNE GOSTE Voćna torta za 15 minuta, ukus lagan i osvežavajući
Moguće je praviti je i sa bilo kojim drugim voćem, koje imate ili volite. Gotova za 15 minuta
ŠVARCVALD ROLAT Probajte bržu varijantu poznate torte, zaljubićete se na prvi zalogaj!
Kremasta poslastica, savršena za sve prilike.
IZ BAKINOG KUVARA Rolat sa čokoladom i orasima, jednostavan kolač bogatog ukusa
Nekada se kolač nije mogao zamisliti bez oraha i čokolade, pa je takav i ovaj stari recept za rolat.
ČOKOLADNA TORTA ZA 5 MINUTA Mere su na kašiku, peče se u mikrotalasnoj i svima uspe!
Sočna torta bogatog ukusa.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)