PREFINJENA, RASKOŠNA POSLASTICA Žuta orijentalna torta, vredna svake hvale

BOKINAKUHINJA/trpeza.rs

12:19

Slatki kutak 0

Iznenađujuće jednostavan kolač izvanrednog ukusa koji će se svideti i odraslima i deci

PREFINJENA, RASKOŠNA POSLASTICA Žuta orijentalna torta, vredna svake hvale
Printscreen/Youtube/bokinakuhinja

Sastojci
Za koru:

5 belanaca
5 kašika šećera
80 g suvog grožđa
80 g oraha
80 g suvih smokvi
1,5 kašika brašna

Za fil:

5 žumanaca
3 kašike šećera
1 kesica pudinga od vanile
400 ml mleka
80 g bele čokolade
70 g maslaca

I još:

200 ml slatke pavlake
30 g bele čokolade

Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg zajedno sa šećerom. Orahe, suvo grožđe i smokve iseckati, izmešati sa brašnom, pa špatulom sjediniti sa belancima, lagano. Sipati u pleh obložen pek papirom i peći oko 30 minuta na 190 stepeni. Dobijenu koru, kada se prohladi, preseći po dužini na pola.

Staviti da provri 300 ml mleka sa šećerom, a u drugoj posudi sjediniti žumanca sa pudingom i 100 ml mleka, pa zakuvati u provrelom mleku uz neprestano mućenje žicom. Kada je kuvano, skinuti sa vatre i u to dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi, a zatim pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. 

Umutiti maslac, sa kašikom žutog fila, pa onda dodati sav fil i umutiti, penasto. Posebno umutiti slatku pavlaku. Na tacnu staviti koru, premazati žutim filom, pa slojem slatke pavlake, opet kora, pa ponovo žuti fil i pavlaka. Tortu i sa strane premazati žutim kremom i pavlakom, a odozgo narendati belu čokoladu. Ostaviti u firžideru da prenoći, pa seći po želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading