GLAMUROZNO VELIČANSTVENA POSLASTICA Torta Greta Garbo, prefinjen ukus za Oskara
Predivna torta u kojoj je kombinacija oraha, krema od žumanaca, prženog šećera i čokolade

Za kore:
Možda vas zanima:

SAVRŠENA POSLASTICA ZA SVAKI DAN Nepečena torta sa keksom, pudingom i čokoladom, oduševiće vas svojim ukusom i izgledom
Uživajte u jednostavno ukusnoj i torti prelepog preseka

NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne

UVEK PRAVI IZBOR Torta sa višnjama i dva krema - fenomenalna kombinacija ukusa, a ne peče se
Ova bogata torta oduševiće vas ukusom, ali i time što ćete utrošiti 15 minuta da je spremite

NE PEČE SE, A UKUS JE FENOMENALAN Slavska torta sa dva fila i orasima, DESERT KOJI STE ODUVEK TRAŽILI
Torte i sitne kolače na slavama, ali i na drugim proslavama svi najviše iščekuju. Zato se potrudite i napravite divne poslastice za koje će se tražiti parče više
- 9 belanaca10 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Premaz I:
- 12 kašika kristal šećera
Premaz II:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 2 kašike mleka
Krem:
- 9 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 125 gr margarina ili maslaca
- 100 gr šećera u prahu
Dekoracija po želji
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu.
Zatim dodati mlevene orahe i brašno, pa istresti u obložen pleh od rerne koji ne sme biti manji od 40 x 30 cm .
Peći izmedju 10 i 15 minuta, zavisno od rerne.
Kora mora ostati mekana i svetla, samo blago da porumeni.
Ako se presuši krajevi će biti tvrdi i dosta će se smanjiti.
Dok se kora peče pravimo krem.
Ulupati žumanca sa šećerom da pobele, to raditi u manjoj šerpi koja može da stane u drugu šerpu.
U drugu šerpu usuti ” sa dva prsta ” vode i staviti na vatru.
U drugu šerpu staviti šerpu sa umućenim žumancima i tako kuvati nekih 10 – 15 minuta.
Gotovo je kada se sav šećer otopi i varjačom povučete po dnu a za njom ostaje trag.
Skloniti sa vatre da se hladi.
Pečen i ohladjen biskvit iseći na tri jednake trake.
Otopiti šećer za prvi premaz pa premazati sve tri trake tanko.
Nemojte predebelo jer onda neće torta moći da se lepo seče. Kada se stegne možete nožem izbušiti, onako malo izlupkati stegnuti šećer.
Drugi premaz – na laganoj vatri otopiti čokoladu sa uljem, skloniti sa vatre, dodati mleko i mešati da se sjedine pa sa ovim premazom premazati preko sloja šećera na korama.
Za to vreme se i krem ohladio, pa ulupati omekšali margarin ili maslac sa šećerom u prahu da bude penasto pa dodati ohladjenom kremu od žumanaca i čokolade i sve zajedno umutiti.
Kore filujemo kada se čokolada stegne. To možete uraditi tako što ćete tacnu staviti u frižider dok mutite fil.
Rasporediti fil na prvu koru, staviti drugu pa i nju premazati filom. Poklopiti sa drugom korom, na nju naneti ostatak fila, pa dekorisati po želji.
Torta je je baš čvrsta i može da ide pod fondan, ali pre stavljanja držati je malo u frižideru da se dodatno stegne.
Dekoracija po želji.Prijatno!

NEODOLJIVI MAFINI SA LIMUNOM Osvežavajući slatkiš u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

TIRAMISU KUGLICE Savršeni spoj sitnih kolača i čuvenog italijanskog deserta, za sve svečane prilike
Mekane i sočne, nestaće sa stola odmah.

KROFNE PUNJENE KREMOM OD VANILE Mekane i vazdušaste, a tope se u ustima
Sočne i slasne, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNA SAHER TORTA Neodoljiva poslastica sa džemom koja ukusom nimalo ne zaostaje za originalom
Savršena i slatka, uzećete parče više.

PIJANA TORTA SA VIŠNJAMA ZA USKRS Polovina nestane dok trepnete
Sočna i osvežavajuća, nema ko vam neće tražiti recept.
Komentari (0)