ZAPLOVITE SEĆANJIMA Dunavski talasi je starinski kolač i pravi se širom Evrope
Kolač je dobio naziv zbog slojeva različitih boja koji podsećaju na talase reke Dunav.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
250 g šećera
250 g margarina
300 g brašna
500 g očišćenih odleđenih višanja
1 prašak za pecivo
100 ml mleka
3 kašičice kakaoa
1 kašičica cimeta
Za fil:
750 ml mleka
2 pudinga od vanile
100 g šećera
200 g margarina
Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
Priprema:
Kora: Penasto umutiti margarin i šećer. U mleko dodati jedno po jedno žumance, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati umućena belanca i lagano promešati. Pola smese sipati u podmazan pleh, a u ostatak dodati cimet i kakao, pa sipati preko žute smese u pleh. Rasporediti oceđene višnje. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.
Fil: Od praška za puding, šećera i mleka skuvajte puding prema uputstvu sa kesice. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i za to vreme povremeno promešajte. Margarin umutite mikserom pemasto i dodajte u ohlađeni puding, kašiku po kašiku, muteći mikserom. Ohlađen kolač premažite filom i ostavite da se hladi 1 sat.
Glazura: čokoladu sa uljem otopite na pari. Prelijte preko ohlađenog fila i viljuškom napravite talase.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
NEODOLJIVE KARAMEL ŠTANGLICE Gotove začas, a nestanu sa stola čim se postave
Slatki zalogajčići raspametiće i one koji ne vole slatko.
IŠLERI Starinski kolačići po tradicionalnom receptu, kao izmišljeni za uživanje
Neodoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
ŠARLOTA SA JAGODAMA Raskošna poslastica u savršenom kremasto-voćnom spoju, pravi raj za sladokusce
Raspametiće i one izbirljive.
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
Komentari (0)