POSLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA Egipatska torta se lako pravi i pogodna je za sve prilike
Uživaćete u svakom zalogaju.
Egipatska torta
Sastojci:
Za koru:
16 belanaca
250 g šećera
300 g mlevenih oraha
100 g brašna
Za I fil:
16 žumanaca
14 kašika šećera
1 kesica vanilin-šećera
3 kašike brašna
50 g gustina
500 ml mleka
250 g margarina
Za II fil:
200 g šećera
200 g krupno seckanih lešnika
600 g šlaga
dekoracija
100 g bele čokolade
Priprema:
Kora: Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Kada se belanca lepo nalupaju, dodajte orahe iz dva puta, lepo izmešajte špatulom, pa dodajte brašno i izmešajte u kompaktnu masu. Masu razvlačite na papir za pečenje. Kore pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 7 minuta. Prvi fil: Stavite 4 dl mleka na tihu vatru da se zagreje, dodajte šećer i vanilin-šećer. Spojite gustin, brašno, ostatak mleka i žumanca. Sve izmešajte da nema grudvica. Kada mleko provri, dodajte mu žumanca i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite krem da se ohladi. U mikseru umutite margarin, pa mu dodajte ohlađeni krem. Drugi krem: Stavite šećer na tihu vatru da se istopi (bez grudvica). U istopljen šećer dodajte lešnike, sve dobro izmešajte, pa grilijaš od lešnika tanko razvucite na nauljenu podlogu i ostavite da se ohladi. Ohlađeni grilijaš sameljite nasitno, pa spojite s ulupanom slatkom pavlakom. Spajanje: Na koru tanko namažite vanil-krem, pa grilijaš od lešnika, pa stavite
koru i tako sve do kraja. Stavite tortu da se stegne u frižider, a kada se ohladi, gore je namažite šlagom. Otopljenu čokoladu prelijte preko ivica. Tortu na kraju pospite grilijašom od lešnika.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJZDRAVIJA TORTA KOJU ĆETE PRAVITI Ukus je odličan, a i lako se pravi
Klinci će je obožavati!
RECEPT ZA NAJMEKŠE ČUPAVCE Kokos kolač koji svi vole, topi se u ustima
Uvek je bio popularan.
SVI ZNAJU ZA OVAJ DESERT Sočan i neodoljiv, lako se pravi i brzo se jede - breskvice
Pokušajte da ih napravite, nije ništa komplikovano.
STARA POSLASTICA SVIMA OMILJENA Probajte ovaj recept na ČAŠE i lenja pita će vas mamiti da uzmete još!
Nema ko ne voli ovaj ukusan desert.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)