POSLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA Egipatska torta se lako pravi i pogodna je za sve prilike
Uživaćete u svakom zalogaju.
Egipatska torta
Sastojci:
Za koru:
16 belanaca
250 g šećera
300 g mlevenih oraha
100 g brašna
Za I fil:
16 žumanaca
14 kašika šećera
1 kesica vanilin-šećera
3 kašike brašna
50 g gustina
500 ml mleka
250 g margarina
Za II fil:
200 g šećera
200 g krupno seckanih lešnika
600 g šlaga
dekoracija
100 g bele čokolade
Priprema:
Kora: Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Kada se belanca lepo nalupaju, dodajte orahe iz dva puta, lepo izmešajte špatulom, pa dodajte brašno i izmešajte u kompaktnu masu. Masu razvlačite na papir za pečenje. Kore pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 7 minuta. Prvi fil: Stavite 4 dl mleka na tihu vatru da se zagreje, dodajte šećer i vanilin-šećer. Spojite gustin, brašno, ostatak mleka i žumanca. Sve izmešajte da nema grudvica. Kada mleko provri, dodajte mu žumanca i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite krem da se ohladi. U mikseru umutite margarin, pa mu dodajte ohlađeni krem. Drugi krem: Stavite šećer na tihu vatru da se istopi (bez grudvica). U istopljen šećer dodajte lešnike, sve dobro izmešajte, pa grilijaš od lešnika tanko razvucite na nauljenu podlogu i ostavite da se ohladi. Ohlađeni grilijaš sameljite nasitno, pa spojite s ulupanom slatkom pavlakom. Spajanje: Na koru tanko namažite vanil-krem, pa grilijaš od lešnika, pa stavite
koru i tako sve do kraja. Stavite tortu da se stegne u frižider, a kada se ohladi, gore je namažite šlagom. Otopljenu čokoladu prelijte preko ivica. Tortu na kraju pospite grilijašom od lešnika.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJZDRAVIJA TORTA KOJU ĆETE PRAVITI Ukus je odličan, a i lako se pravi
Klinci će je obožavati!
RECEPT ZA NAJMEKŠE ČUPAVCE Kokos kolač koji svi vole, topi se u ustima
Uvek je bio popularan.
SVI ZNAJU ZA OVAJ DESERT Sočan i neodoljiv, lako se pravi i brzo se jede - breskvice
Pokušajte da ih napravite, nije ništa komplikovano.
STARA POSLASTICA SVIMA OMILJENA Probajte ovaj recept na ČAŠE i lenja pita će vas mamiti da uzmete još!
Nema ko ne voli ovaj ukusan desert.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Desert neodoljivog ukusa nastao je učeničkom greškom a prava je senzacija
Nastao greškom učenika u baru u Španiji, a sada je pravi specijalitet. Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete obožavati.
LAVA KOLAČ Čokoladna rapsodija od samo 3 sastojaka gotova začas, a topi se u ustima
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
PESAK TORTA Nepečena poslastica ukusa koji se pamti, a gotova za tren oka
Nestaće sa stola odmah, zato najbolje stavite duplu meru.
LEPA BRENA TORTA Raskošna poslastica nazvana po čuvenoj pevačici, a topi se u ustima
Torta koja je uživala veliku popularnost 80 ih godina 20 veka, ostaviće bez daha i one izbirljive. Bogata, kalorična i čokoladna uskrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)