POSLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA Egipatska torta se lako pravi i pogodna je za sve prilike

Alo.rs

20:01

Slatki kutak 0

Uživaćete u svakom zalogaju.

POSLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA Egipatska torta se lako pravi i pogodna je za sve prilike
pixabay

Egipatska torta

Sastojci:

Za koru:

16 belanaca

250 g šećera

300 g mlevenih oraha

100 g brašna

Za I fil:

16 žumanaca

14 kašika šećera

1 kesica vanilin-šećera

3 kašike brašna

50 g gustina

500 ml mleka

250 g margarina

Za II fil:

200 g šećera

200 g krupno seckanih lešnika

600 g šlaga

dekoracija

100 g bele čokolade

Priprema:

Kora: Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Kada se belanca lepo nalupaju, dodajte orahe iz dva puta, lepo izmešajte špatulom, pa dodajte brašno i izmešajte u kompaktnu masu. Masu razvlačite na papir za pečenje. Kore pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 7 minuta. Prvi fil: Stavite 4 dl mleka na tihu vatru da se zagreje, dodajte šećer i vanilin-šećer. Spojite gustin, brašno, ostatak mleka i žumanca. Sve izmešajte da nema grudvica. Kada mleko provri, dodajte mu žumanca i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite krem da se ohladi. U mikseru umutite margarin, pa mu dodajte ohlađeni krem. Drugi krem: Stavite šećer na tihu vatru da se istopi (bez grudvica). U istopljen šećer dodajte lešnike, sve dobro izmešajte, pa grilijaš od lešnika tanko razvucite na nauljenu podlogu i ostavite da se ohladi. Ohlađeni grilijaš sameljite nasitno, pa spojite s ulupanom slatkom pavlakom. Spajanje: Na koru tanko namažite vanil-krem, pa grilijaš od lešnika, pa stavite
koru i tako sve do kraja. Stavite tortu da se stegne u frižider, a kada se ohladi, gore je namažite šlagom. Otopljenu čokoladu prelijte preko ivica. Tortu na kraju pospite grilijašom od lešnika.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading