SLATKA FANTAZIJA Kolač sa makom i filom od vanile, i lep i ukusan

Trpeza/ V.V.

17:00

Slatki kutak 0

Ako volite mak, obožavaćete ovu poslasticu.

SLATKA FANTAZIJA Kolač sa makom i filom od vanile, i lep i ukusan
Shutterstock

Sastojci:

Za kore:

3x3 belanca

3x3 kašike šećera

3x1 kašika brašna

3x50 g mlevenog maka

1 prašak za pecivo (3x1 kašičica)

Za fil:

500 ml mleka

200 g putera

9 žumanaca

9 kašika šećera

5 kašika brašna

2 vanilin šećera

Priprema:

Za kore: Treba da ispečete tri kore posebno. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i mutiti dok se ne istopi i smesa ne postane čvrsta. Dodajte brašno, mak i prašak za pecivo i izmešajte kašikom. Sipajte u pleh obložen pek-papirom (30x20 cm) i pecite desetak minuta. Ponovite isto za još dve kore.

Za fil: Sjedinite žumanca, šećer, vanilin šećer, brašno i 100 ml hladnog mleka. Ostalo mleko stavite da provri. Tada dodajte smesu od žumanaca i mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijte šerpu providnom folijom i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite puter penasto i sjedinite sa hladnim filom da dobijete ujednačenu smesu.

Ređajte: kora, fil, kora, fil, kora. Nafilujte ceo kolač i po želji pospite makom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Vasina torta

VASINA TORTA Čuvena poslastica sa orasima koja u imenu krije istinitu priču

09:00

20 april, 2024

Slatki kutak

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paraćinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)

Loading