RASKOŠNI, PREFINJENI DESERT Stela torta, užitak u svakom zalogaju
Torta je fenomenalnog ukusa, pogodna i za svečanije prilike

Sastojci
Možda vas zanima:

NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
RASKOŠNA POSLASTICA Torta sa orasima i čokoladom je popularna generacijama
Vikend je idealan da se počastite ovom prelepom tortom.

UVEK PRAVI IZBOR Torta sa višnjama i dva krema - fenomenalna kombinacija ukusa, a ne peče se
Ova bogata torta oduševiće vas ukusom, ali i time što ćete utrošiti 15 minuta da je spremite

NE PEČE SE, A UKUS JE FENOMENALAN Slavska torta sa dva fila i orasima, DESERT KOJI STE ODUVEK TRAŽILI
Torte i sitne kolače na slavama, ali i na drugim proslavama svi najviše iščekuju. Zato se potrudite i napravite divne poslastice za koje će se tražiti parče više
Za smeđu koru:
- jaja 5
- šećer 5 kašika
- brašno 3 kašike
- mleveni orasi 150 g
- prašak za pecivo 1/2 kesice
Za belu koru:
- belanaca 5
- šećer 200 g
- vanilin šećer 1 kesica
- sirće 1/2 kašičice
Za krem:
- žumanaca 5
- brašno 3 kašike
- puding od vanile 1
- mleko 6 dl
- prah šećer 150 g
- mleveni orasi 200 g
- margarin 200 g
Za grilijaž (krokant):
- šećer 7 kašika
- seckani orasi 100 g
Priprema:
Mikserom umutite belanca, dodavajući šećer, pa u umućen šam dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju lagano umešajte brašno sa praškom za pecivo i orahe. Koru pecite u veći četvrtast pleh obložen pek papirom na 170 stepeni do pola sata. Kada se ohladi presecite je uzdužno na pola. Možete je peći i u okruglom plehu, pa je presecite na pola. Za belu koru dobro umutite belanca sa dodatkom šećera i vanile. Pri kraju dodajte sirće i pecite koru u istom plehu najpre na 150 stepeni, a onda smanjite na 100 i ostavite do sat vremena kako bi se dobro osušila. Ja sam ovde napravila grešku, jer u original receptu piše da se peče na 100 stepeni, ali mi je ostala dosta vlažna. Ohlađenu koru takođe podelite na dva dela.
Za krem umutite žumanca, puding od vanile i brašno u malo oduzetog mleka od navedene količine, pa sve skuvajte u ostatak provrelog mleka. Kada se zgusne, sklonite, pa u mlak krem dodajte margarin predhodno umućen sa prah šećerom. Na kraju u to umešajte i mlevene orahe. Za grilijaž istopite kristal šećer i dodajte orahe. Izručite na uljem podmazan tanjir, pa kada se ohladi sameljite na mašini za orahe ili u blenderu.
Tortu slažite ovim redom: smeđa kora - deo krema - bela kora - grilijaž - bela kora - krem - smeđa kora. Odozgo tortu ukrasite po želji šlagom ili je prelijte čokoladom.
Tortu dobro ohladite u frižideru, pa je poslužite.

NEODOLJIVI MAFINI SA LIMUNOM Osvežavajući slatkiš u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

TIRAMISU KUGLICE Savršeni spoj sitnih kolača i čuvenog italijanskog deserta, za sve svečane prilike
Mekane i sočne, nestaće sa stola odmah.

KROFNE PUNJENE KREMOM OD VANILE Mekane i vazdušaste, a tope se u ustima
Sočne i slasne, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNA SAHER TORTA Neodoljiva poslastica sa džemom koja ukusom nimalo ne zaostaje za originalom
Savršena i slatka, uzećete parče više.

PIJANA TORTA SA VIŠNJAMA ZA USKRS Polovina nestane dok trepnete
Sočna i osvežavajuća, nema ko vam neće tražiti recept.
Komentari (0)