RASKOŠNI, PREFINJENI DESERT Stela torta, užitak u svakom zalogaju
Torta je fenomenalnog ukusa, pogodna i za svečanije prilike
Sastojci
Za smeđu koru:
- jaja 5
- šećer 5 kašika
- brašno 3 kašike
- mleveni orasi 150 g
- prašak za pecivo 1/2 kesice
Za belu koru:
- belanaca 5
- šećer 200 g
- vanilin šećer 1 kesica
- sirće 1/2 kašičice
Za krem:
- žumanaca 5
- brašno 3 kašike
- puding od vanile 1
- mleko 6 dl
- prah šećer 150 g
- mleveni orasi 200 g
- margarin 200 g
Za grilijaž (krokant):
- šećer 7 kašika
- seckani orasi 100 g
Priprema:
Mikserom umutite belanca, dodavajući šećer, pa u umućen šam dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju lagano umešajte brašno sa praškom za pecivo i orahe. Koru pecite u veći četvrtast pleh obložen pek papirom na 170 stepeni do pola sata. Kada se ohladi presecite je uzdužno na pola. Možete je peći i u okruglom plehu, pa je presecite na pola. Za belu koru dobro umutite belanca sa dodatkom šećera i vanile. Pri kraju dodajte sirće i pecite koru u istom plehu najpre na 150 stepeni, a onda smanjite na 100 i ostavite do sat vremena kako bi se dobro osušila. Ja sam ovde napravila grešku, jer u original receptu piše da se peče na 100 stepeni, ali mi je ostala dosta vlažna. Ohlađenu koru takođe podelite na dva dela.
Za krem umutite žumanca, puding od vanile i brašno u malo oduzetog mleka od navedene količine, pa sve skuvajte u ostatak provrelog mleka. Kada se zgusne, sklonite, pa u mlak krem dodajte margarin predhodno umućen sa prah šećerom. Na kraju u to umešajte i mlevene orahe. Za grilijaž istopite kristal šećer i dodajte orahe. Izručite na uljem podmazan tanjir, pa kada se ohladi sameljite na mašini za orahe ili u blenderu.
Tortu slažite ovim redom: smeđa kora - deo krema - bela kora - grilijaž - bela kora - krem - smeđa kora. Odozgo tortu ukrasite po želji šlagom ili je prelijte čokoladom.
Tortu dobro ohladite u frižideru, pa je poslužite.
Možda vas zanima:
NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
RASKOŠNA POSLASTICA Torta sa orasima i čokoladom je popularna generacijama
Vikend je idealan da se počastite ovom prelepom tortom.
UVEK PRAVI IZBOR Torta sa višnjama i dva krema - fenomenalna kombinacija ukusa, a ne peče se
Ova bogata torta oduševiće vas ukusom, ali i time što ćete utrošiti 15 minuta da je spremite
NE PEČE SE, A UKUS JE FENOMENALAN Slavska torta sa dva fila i orasima, DESERT KOJI STE ODUVEK TRAŽILI
Torte i sitne kolače na slavama, ali i na drugim proslavama svi najviše iščekuju. Zato se potrudite i napravite divne poslastice za koje će se tražiti parče više
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)