OSVOJIĆE VAS MIRISOM I UKUSOM Monte torta, kremasta poslastica s lešnikom
Ako ne volite ili nemate pri ruci lešnike, možete dodati voće, čokoladne komadiće ili možda neki drugi orašasti plod
Sastojci:
Za biskvit
150 g lešnika
6 belanceta
6 velikih kašika šećera
6 velikih kašika brašna
Za krem
6 žumanaca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 velike kašike brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
Za završni sloj
200 g nutele ili bilo kog drugog kakao krema
oko 150 g keksa tipa ptiber
100 g čokolade za kuvanje
1 šlag
Priprema
Lešnike stavite u rernu da potamne, ohladite ih i kroz ruke trljajte sve dok im ne otpadne korica. Stavite ih u čvršću krpu i malo ih istucite kuhinjskim čekićem, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići
Za biskvit belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i na kraju lagano ubacujte brašno i mutite mikserom na najmanjoj brzini. Kalup za torte obložite papirom za pečenje, zatim ga premažite maslacem i posipite brašnom. Na to rasporedite usitnjene lešnike i na njih oprezno raspodelite sneg od belanaca. Zatim to pecite oko 10 minuta na 180 stepeni, dok ne dobije boju, a onda je izvadite i kad se prohladi, stavite u frižider da se ohladi. Tada biskvit prevrnite na poslužavnik da biskvit bude dole, a lešnici na vrhu. Lagano podignite masni papir i vratite obruč od kalupa.
Za krem zagrejte 800 ml mleka sa vanilin šećerom, a potom ubacite žumanca sa šećerom. Dodajte dva pudinga od vanile, dve kašike brašna i 200 ml mleka. Skuvajte poslastičarski krem, a onda ohladite i povremeno ga izvadite i promešajte da se ne stvori korica.
Margarin za krem dobro otopite sa šećerom u prahu, pa dodajte u skroz hladan krem. Čokoladu otopite na pari, dodajte u polovinu krema, a drugi deo krema ostaje žut. Nutelu takođe zagrejte i oprezno je namažite na lešnike.
Keks izlomite na nepravilne komadiće i poređajte preko nutele. Potrošite keksa koliko vam treba da prekrijete celu površinu. Tada na keks stavite žut krem i stavite tortu da se hladi preko noći u frižider. Kada se ohladila, podignite oprezno obruč i debelo namažite šlagom. Ukrasite po želji i uživajte u najslasnijem ukusu.
Možda vas zanima:
BOGATA, RASKOŠNA POSLASTICA Somborska torta, kremasta poslastica sa kroasanima, prava milina
Pravi se prilično lako i veoma je kremasta zbog pudinga od vanile koji ide u nju
NEODOLJIVA MONTE TORTA Raskošna i savršena za sve svečane prilike, a nikad kremastija
Očaravajuća poslastica raspametiće i one izbirljive.
MONTE TORTA OSVOJIĆE I ONE KOJI NE VOLE SLATKO Po receptu Ilijane Kovačević
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa lešnicima po receptu Ilijane Kovačević iz Banjaluke.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)