OSVOJIĆE VAS MIRISOM I UKUSOM Monte torta, kremasta poslastica s lešnikom
Ako ne volite ili nemate pri ruci lešnike, možete dodati voće, čokoladne komadiće ili možda neki drugi orašasti plod
Sastojci:
Za biskvit
150 g lešnika
6 belanceta
6 velikih kašika šećera
6 velikih kašika brašna
Za krem
6 žumanaca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 velike kašike brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
Za završni sloj
200 g nutele ili bilo kog drugog kakao krema
oko 150 g keksa tipa ptiber
100 g čokolade za kuvanje
1 šlag
Priprema
Lešnike stavite u rernu da potamne, ohladite ih i kroz ruke trljajte sve dok im ne otpadne korica. Stavite ih u čvršću krpu i malo ih istucite kuhinjskim čekićem, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići
Za biskvit belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i na kraju lagano ubacujte brašno i mutite mikserom na najmanjoj brzini. Kalup za torte obložite papirom za pečenje, zatim ga premažite maslacem i posipite brašnom. Na to rasporedite usitnjene lešnike i na njih oprezno raspodelite sneg od belanaca. Zatim to pecite oko 10 minuta na 180 stepeni, dok ne dobije boju, a onda je izvadite i kad se prohladi, stavite u frižider da se ohladi. Tada biskvit prevrnite na poslužavnik da biskvit bude dole, a lešnici na vrhu. Lagano podignite masni papir i vratite obruč od kalupa.
Za krem zagrejte 800 ml mleka sa vanilin šećerom, a potom ubacite žumanca sa šećerom. Dodajte dva pudinga od vanile, dve kašike brašna i 200 ml mleka. Skuvajte poslastičarski krem, a onda ohladite i povremeno ga izvadite i promešajte da se ne stvori korica.
Margarin za krem dobro otopite sa šećerom u prahu, pa dodajte u skroz hladan krem. Čokoladu otopite na pari, dodajte u polovinu krema, a drugi deo krema ostaje žut. Nutelu takođe zagrejte i oprezno je namažite na lešnike.
Keks izlomite na nepravilne komadiće i poređajte preko nutele. Potrošite keksa koliko vam treba da prekrijete celu površinu. Tada na keks stavite žut krem i stavite tortu da se hladi preko noći u frižider. Kada se ohladila, podignite oprezno obruč i debelo namažite šlagom. Ukrasite po želji i uživajte u najslasnijem ukusu.
Možda vas zanima:
BOGATA, RASKOŠNA POSLASTICA Somborska torta, kremasta poslastica sa kroasanima, prava milina
Pravi se prilično lako i veoma je kremasta zbog pudinga od vanile koji ide u nju
MONTE TORTA OSVOJIĆE I ONE KOJI NE VOLE SLATKO Po receptu Ilijane Kovačević
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa lešnicima po receptu Ilijane Kovačević iz Banjaluke.
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
STARINSKA POSLASTICA IZ NANINOG KUVARA Veličanstvena torta sa orahom, fantazija dobrog ukusa
Donosimo recept za najukusniju tortu od oraha koji ćete prenositi s kolena na koleno! Već nakon prvog zalogaja ostaviti će vas bez daha
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)