BOGATA I IZDAŠNA POSLASTICA OD BELE ČOKOLADE I BADEMA Belinda torta, fantastično kremasta
Za ovaj recept potrebno je malo više vremena, ali se isplati
Sastojci:
ZA PATIŠPANJ:
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 300 grama oljuštenih mlevenih badema
- 3 kašike griza
ZA FIL:
- 200 grama bele čokolade
- 8 kašika šećera
- 250 grama putera
- 2 kesice praška za šlag
- 200 mililitara mleka
Način pripreme:
Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca.
Pripremamo patišpanj. Mutimo belanca mikserom. U izmućena belanca, neprekidno muteći, dodamo šećer. Mutimo dok se šećer ne rastopi. Dodamo griz, mlevene bademe i mešamo dok se smesa ne sjedini. Smesu nanesemo u veću tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pripremamo fil tako što u sud na pari stavimo žumanca, 8 kašika šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Čokoladu izlomimo na parčad i dodamo u sud. Ponovo mutimo mikserom dok se čokolada ne rastopi. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare. Ostavimo da se ohladi.
U sud za mućenje stavimo prašak za šlag, sipamo mleko i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Zatim u drugom sudu mikserom mutimo puter dok ne postane penast. Dodamo ohlađen krem i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Dodamo 3 kašike šlaga i izmutimo mikserom.
Isečemo patišpanj na tri jednake lente po širini. Na tacnu za tortu stavimo prvu lentu. Premažemo filom. Na fil stavimo drugu lentu i filujemo. Zatim stavimo treću lentu i celu tortu premažemo filom. Pomoću kuvarskog šprica šlagom ukrasimo stranične delove i gornju površinu torte.
Prijatno!
Možda vas zanima:
BOGATA, RASKOŠNA POSLASTICA Somborska torta, kremasta poslastica sa kroasanima, prava milina
Pravi se prilično lako i veoma je kremasta zbog pudinga od vanile koji ide u nju
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
STARINSKA POSLASTICA IZ NANINOG KUVARA Veličanstvena torta sa orahom, fantazija dobrog ukusa
Donosimo recept za najukusniju tortu od oraha koji ćete prenositi s kolena na koleno! Već nakon prvog zalogaja ostaviti će vas bez daha
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)