SOČNA I MOĆNA Baklava je omiljena poslastica koja nikada ne dosadi
Poslastica koja se jednostavno i brzo pravi, a veoma je izdašna.
Sastojci:
500 g kora za baklavu
150 g šećera
500 g mlevenih oraha
250 g griza
1 prašak za pecivo
Za preliv:
500 g šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
1 kašičica soka od limuna
Priprema:
Za fil, izmešajte šećer, griz i prašak za pecivo, pa dodajte 50 ml vode da dobijete ujednačenu smesu i podelite na 10 delova. Odvojite 20 kora. Raširite jednu koru, poprskajte uljem, stavite preko drugu koru, poprskajte uljem. Na jedan kraj kore stavite deo fila i čvrsto urolajte. Uradite isto sa ostalim korama i filom da dobijete 10 rolnica. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite uljem i isecite na komade dužine 5 cm. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju smeđu boju. Za preliv, stavite oba šećera i vodu da provre, pa kuvajte još 5 minuta i dodajte limun. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.
Možda vas zanima:
STARINSKI KOLAČ Izgleda kao baklava ali nije, ovo je kolač orasnik koji su pravile naše bake za posebne prilike
Sočan kolač, bogat orasima, odlično je posluženje za goste.
PODIŽE ŠEĆER U SEKUNDI Ko može da odoli PREUKUSNOJ i neprevaziđenoj baklavi sa orasima?
Slatki, mali zalogaji.
Lažna baklava iz Bosne je ukusnija a pravi se triput brže: BOSANSKE RUŽICE
Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor.
Starinski kolač s orasima TATLIJE ukusom podsećaju na BAKLAVE a prave se brže i jednostavnije
Originalni recept za ovaj starinski recept sadrzi ceđ (proceđena tečnost od pepela drveta i vode?, koja je zamenjen praskom za pecivo. Tradicionalno se pece u okrugloj tepsiji i sece zvezdasto, poput baklave, na romboide.
BRAUNI Kolač koji svi vole a topi se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalni desert za sve sladokusce.
ČIZKEJK SA KIKIRIKI PUTEROM Očaravajući desert mekan kao duša
Sočan kolač nestaće sa stola odmah.
KOKOS BOMBICE SE TOPE U USTIMA Sitni kolači idealni za sva vremena i prilike
Slatke i neodoljive, najbolje odmah stavite duplu meru.
KOLAČ SA SIROM Fenomenalan i sladak, ovakav do sada niste jeli
Neodoljiv desert za sve sladokusce.
MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska poslastica za sve svečane prilike
Originalni recept osmislila je Anica Džepina 1974. godine.
Komentari (0)