STARINSKI KOLAČ Izgleda kao baklava ali nije, ovo je kolač orasnik koji su pravile naše bake za posebne prilike

Vesna Vukadinović

15:30

Slatki kutak 0

Sočan kolač, bogat orasima, odlično je posluženje za goste.

kulinarski specijalitet
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Kore:

500 g brašna

200 ml hladne vode

2 kašičice sode bikarbone

1 prsohvat soli

150 ml ulja

Fil:

20 kašika mlevenih oraha

10 kašika šećera

Šerbet:

500 g šećera

1,5 čaša voda

Priprema:

Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Podeliti na devet jednakih loptica. Pleh okrugli prečnika 22 cm podmazati uljem. Jednu lopticu rastanjiti oklagijom u krug da bude veličine pleha. Staviti testo u podmazan pleh, posuti s malo šećera i mlevenih oraha. Ponoviti postupak sa svim ostalim lopticama. Na poslednju koru ne ide fil, samo se poprska uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ohlađen preliti vrelim šerbetom koji ste skuvali od šećera i vode kao sirup. Ostaviti da kolač potpuno upije šerbet pre služenja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

Komentari (0)

Loading