Lažna baklava iz Bosne je ukusnija a pravi se triput brže: BOSANSKE RUŽICE
Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor.
Bosanske ružice
Sastojci:
1 kg kora za pite
300 g maslaca
20 ml ulja
900 g mlevenih oraha
100 g šećera
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
Priprema:
Pripremite punjenje za ružice: mlevene orahe pomešajte sa šećerom, a maslac otopite s uljem. Uzmite jednu koru za pite, premažite je maslacem i pospite šaku oraha, a zatim isto učinite s drugom, trećom i četvrtom korom.Potom sve smotajte po dužoj strani. Uzmite još jednu koru, premažite je maslacem te u nju smotajte već smotane kore.Sve zajedno premažite maslacem i secitena komade širine 1,5 cm te ih poredajte u lim za pečenje.Svaku ružicu premažite maslacem.Pecite ih 10 minuta na 200 stepenipa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta. Na pola pečenja skuvajte preliv. Kuvajte vodu i šećer, a kad prokuva, dodajte limun iseckanna kolutove.Kad su gotove, ružice prelijte vrućim prelivom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA ORASIMA PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Biće mekana i sočna, nema ko će joj odoleti
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
POSNA BAKLAVA Po starom bosanskom receptu, desert na kome su odrasle generacije
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.
BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)