Lažna baklava iz Bosne je ukusnija a pravi se triput brže: BOSANSKE RUŽICE

alo.rs

22:00

Kulinarski globus 0

Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor.

baklava
Shutterstock

 

Bosanske ružice

Sastojci:

1 kg kora za pite

300 g maslaca

20 ml ulja

900 g mlevenih oraha

100 g šećera

1 kg šećera

1 l vode

1 limun
 

Priprema:

Pripremite punjenje za ružice: mlevene orahe pomešajte sa šećerom, a maslac otopite s uljem. Uzmite jednu koru za pite, premažite je maslacem i pospite šaku oraha, a zatim isto učinite s drugom, trećom i četvrtom korom.Potom sve smotajte po dužoj strani. Uzmite još jednu koru, premažite je maslacem te u nju smotajte već smotane kore.Sve zajedno premažite maslacem i secitena komade širine 1,5 cm te ih poredajte u lim za pečenje.Svaku ružicu premažite maslacem.Pecite ih 10 minuta na 200 stepenipa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta. Na pola pečenja skuvajte preliv. Kuvajte vodu i šećer, a kad prokuva, dodajte limun iseckanna kolutove.Kad su gotove, ružice prelijte vrućim prelivom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading