SVETSKI HIT! Trileće sa domaćim karamelom, mekan, vazdušast i neverovatno sočan!

Trpeza/ V.V.

12:30

Slatki kutak 0

Počastite se kolačem koji je popularan u celom svetu.

SVETSKI HIT! Trileće sa domaćim karamelom, mekan, vazdušast i neverovatno sočan!
Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

150 g šećera

200 g brašna

200 g griza

1 prašak za pecivo

Za preliv:

1 l mleka

500 ml slatke pavlake

150 g mleka u prahu

Za karamel:

200 g šećera

200 ml slatke pavlake

1 kašika maslaca

Priprema:

Kora: Umutiti belanca sa šećerom penasto. Dodavati jedno po jedno žumance muteći sve vreme. Dobro umutiti i dodati mešavinu brašna, griza i praška za pecivo. Dobro izmešati, sipati u podmazan pleh (20x35 cm) i peći na 180 stepeni 30 minuta.

Preliv: Staviti mleko i slatku pavlaku da provre, pa dodati malo po malo mleka u prahu muteći žicom. Preliti mlaku koru koja je izbockana viljuškom i ostaviti da se ohladi.

Karamel: Karamelisati šećer na tihoj vatri, dodati slatku pavlaku i kuvati mešajući žicom da se karamel istopi. Tada dodati maslac i kada se istopi preliti kolač.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading