POSNI TIRAMISU Ni malo ne zaostaje za onim klasičnim, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Ako volite klasičan tiramisu, ovaj ćete da obožavate.
Potrebno je
Za koru
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša od jogurta vode
- 400-450 g brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil
- 1 margarin
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 5-6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakaoa
- 2-3 kapi ruma
- 300 g šećera
Za sirup
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
Za glazuru
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kora: U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na dva dela. Umutite penasto margarin, dodajte biljnu slatku pavlaku i sve umutite. Dodajte šećer u prahu, kakao i rum pa umutite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Onda dodajte i rum. U pleh stavite koru pa prelijte sirupom, premažite filom, stavite drugu koru pa prelijte sirupom. Premažite fil i poravnajte. Zasebno pomešajte vodu i šećer, pa dodajte čokoladu i kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Tiramisu prelijte glazurom, pospite kakaom pa ostavite u frižideru. Secite i služite, najbolje uz šolju kafe. Bon appetit!
Možda vas zanima:
POSNI TIRAMISU Neodoljivi desert koji se topi u ustima, a govori 5 jezika
Ovaj kolač sa kafom voleće i oni koji ne vole slatko.
MAKEDONSKI KOLAČ BEZ MLEKA I JAJA Gotov dok pristavite kafu, a savršenog ukusa
Super ide uz čaj ili kafu.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA I MAKOM Polovina se pojede dok je još u plehu
Sočan desert gotov očas posla.
SVETOGORSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Ovako ga prave monasi na Hilandaru
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)