TIRAMISU U ČAŠI ZA PRAVO ZADOVOLJSTVO Gotov za 15 minuta, a idealan za iznenadne goste

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Neodoljivi kolač na malo drugaliji način, za sve ljubitelje kafe.

tiramisu u čaši
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • duplo pakovanje piškota 
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 500 g sira
  • 200 ml domaće kafe
  • 1 kašika šećera
  • 40 g kakao praha

Priprema

Skuvajte kafu sa kašikom šećera pa ohladite. U jednoj posudi penasto umutite jaja pa im postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Onda kremu kuvajte na pari, dok se ne zgusne pa pustite da se ohladi. Sir dodajte prohlađenoj kremi pa sve dobro sjedinite. Piškote umačite u kafu pa ređajte u čaše. Preko njih sipajte kremu pa pospite kakao. Ponovite postupak još jednom. Ostavite čaše u frižideru par sati pa vadite i služite. Bon appetit!

Komentari (0)