MEDENA TORTA Slatka čarolija ukusa koji se pamti, za sve svečane prilike
Fenomenalna poslastica sa medom topi se u ustima, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.

Potrebno je
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 najmanja kašičica sode bikarbone
- 3 kašike mleka
- 3 kašike meda (što jači i kvalitetniji)
- pola kašičice cimeta
- 600-650 g glatkog brašna
Fil:
- 950 g kisele pavlake
- 80 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica arome vanile
Priprema:
Mikserom umutite jaja i šećer, dodajte sve ostale sastojke sem brašna. Stavite na nižu temperaturu, da se sve lepo rastopi. Kad soda počne da peni skinite sa ringle. Dok je toplo umešajte brašno, lepo sjedinite. Brašno postepeno dodajte dok ne dobijete fino, glatko testo. Testo podelite na 10 delova, izmerite na vagici tako da bude jednako. Rasklagijajte između 2 pek-papira, otprilike kore prečnika 18 cm, mogu biti i do 22 cm. Korice pecite na prevrnutom plehu, od 5 do 7 minuta na 180 stepeni. Za fil umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto, posebno izmešate kiselu pavlaku, šećer i vanilu, a zatim sve lepo sjedinite. Na svaku koru ide 2-3 kašike fila. Poslednju koru izmrvite i obložite tortu sa svih strana, pa dobro ohladite. Prijatno!
Možda vas zanima:

NAJBRŽA ČOKOLADNA TORTA Pravi se po principu smuti pa prospi, a budi sva čula mirisom i ukusom
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

KINDER TORTA Za sve svečane prilike i bitne događaje, deca će je obožavati
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

REFORMA TORTA Po starinskom receptu baka Mileve, uspeva i potpunim početnicima
Savršena za sve svečane događaje i bitne datume.

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

CRNI KOLAČ SA JOGURTOM MILUJE NEPCA Sve se pomeša i peče, lakše od ovoga ne može
Mekan i sočan desert osvojiće vas od prvog zalogaja.

MILENIN ROLAT SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Uspeva svima, a topi se u ustima
Napravite ovaj starinski desert po receptu Milene Zlatanović iz Vranja

KOLAČ S BANANAMA MEKAN KAO DUŠA Uspeva svima, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Najbolje stavite odmah duplu meru.

LAVA KOLAČ Treba vam samo 3 sastojka, a gotov dok pristavite kafu
Savršen za iznenadne goste.

ŽERBO KOCKE Ukras svake svečane trpeze u savršenom kremastom spoju
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)