ITALIJANSKE TORONE SA BADEMOM Podsećaju na karamel bonbone, a nastale su 1441. godine

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Recept za ovaj desert nastao je 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza.

torone sa bademom
Shutterstock

Potrebno je

  • 350 g badema
  • 300 g šećera
  • 300 g meda
  • 80 ml vode
  • 2 belanca

Priprema:

Med, šećer i vodu sipajte u šerpu, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 150 stepeni. Belanca zasebno umutite u čvrst šne. U belanca sipajte vruć karamel uz mešanje, pa mutite mikserom dok se ne prohladi. Dodajte seckane i prepečene bademe. Izmešajte. Preručite u pleh koji ste obložien providnom folijom. Rukama utisnite smesu, prekrijte odozgo folijom i ostavite da stoji celu noć na sobnoj temperaturi da se stegne. Secite torone na kocke i služite. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading